x
x

Postmenopauzalno vaginalno krvarenje - simptom raka maternice

  Maja Grgec, dr. med.

  10.06.2013.

Vaginalno krvarenje može biti jako zabrinjavajuće. U premenopauzalnih žena u podlozi vaginalnog krvarenja leži karcinom u samo 10 % slučajeva. U postmenopauzalnih žena situacija je sasvim drugačija. Kada se u žene starije od 70 godina javi vaginalno krvarenje vjerojatnost da se radi o karcinomu je čak 75%.

Postmenopauzalno vaginalno krvarenje - simptom raka maternice

Karcinosarkom maternice zloćudni je tumor trupa maternice građen od mišićnog i vezivnog tkiva koji se najčešće očituje vaginalnim krvarenjem.

Koji su simptomi karcinosarkoma maternice?

Postmenopauzalno vaginalno krvarenje glavni je simptom. Često ga prati i brzi rast maternice, a mogu biti prisutni  i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Kako se postavlja dijagnoza?

U dijagnostici se osim kliničkog pregleda koriste UZV i frakcionirana kiretaža koja je pozitivna u 50% slučajeva .Ipak, konačna dijagnoza se najčešće postavi tek nakon operacije pregledom tkiva (histološki nalaz).

Koji su načini liječenja?

Operacija  je prvi izbor u liječenju karcinosarkoma maternice.Zahvatom se odstranjuje maternica te jajnici, jajovodi i limfni čvorovi.

Kada operacija nije izbor?

Operativni zahvat neće biti terapija izbora ako to ne dopušta  zdravstveno stanje pacijentice, u tumora koji su previše uznapredovali da bi se operirali te ako pacijentica iskaže želju za očuvanjem plodnosti.

Koje su druge terapijske mogućnosti?

Kemoterapija i radioterapija se nisu pokazale osobito uspješnima. Radioterapija može smanjiti lokalni recidiv bolesti, ali nije pokazala značajan utjecaj na ukupno preživljenje pacijentica. U slučaju karcinosarkoma, hormonska terapija se ne koristi.

Kakva je prognoza?

Ukupno petogodišnje preživljenje iznosi 30-80%. Lošiju prognozu imaju pacijentice sa većim stadijem bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze te pacijentice s tumorom koji se histološki sastoji od više od jedne vrste tkiva. Zahvaćanje miometrija i limfnih čvorova također donosi lošiju prognozu.