x
x

Novac osiguran, ali puno je još nepoznanica u sanaciji zdravstva

  26.04.2013.

Nakon što je prošloga tjedna ministar financija Slavko Linić najavio sanaciju zdravstvenog sustava sa 5,2 milijarde kuna koje će osigurati zaduživanjem, euforija je kratko trajala. Već drugi dan su se na konferenciji o zdravstvu koja je u organizaciji tvrtke TEB poslovno savjetovanje održana u Opatiji mogla čuti pitanja poput onoga tko će platiti dugove koje su bolnice napravile u razdoblju nakon 1. siječnja budući da se sanacija provodi za dugove na dan do 31. prosinca 2012.

Novac osiguran, ali puno je još nepoznanica u sanaciji zdravstva
Procjenjuje se da se mjesečno stvara oko 80 mil. kn duga za lijekove i još toliko za isplatu plaća prema novom Kolektivnom ugovoru.

Procjenjuje se da se mjesečno stvara oko 80 milijuna kuna duga za lijekove i još toliko za isplatu plaća prema novom Kolektivnom ugovoru. Vezano uz to, postavlja se pitanje hoće li se zdravstvo doista svesti u rokove plaćanja od 60 dana kao što je to najavio ministar Linić."Do kraja lipnja svi moraju biti svedeni na rok plaćanja od 60 dana, čime će biti provedena financijska transakcija za saniranje dugova, a potom i ozbiljan rad na sanaciji da se ne stvaraju novi dugovi. Zajednički će na tome raditi ministarstva zdravlja i financija te HZZO, i tu ćemo pokazati koliko se može promijeniti način upravljanja i kontroliranja rashodovne strane zdravstvenog sustava", rekao je Linić