x
x

Prvi slučaj radiofrekventne ablacije ventrikularne tahikardije u Hrvatskoj

  25.04.2013.

U članaku objavljenom u Liječničkom vjesniku prikazan je prvi slučaj uspješne ablacije ventrikularne tahikardije kod bolesnika s ishemijskom kardiomiopatijom koja je učinjena u našoj zemlji.

Prvi slučaj radiofrekventne ablacije ventrikularne tahikardije u Hrvatskoj

Ablacija ventrikularne tahikardije kod bolesnika s ishemijskom kardiomiopatijom kompliciranija je i mnogo teža od ablacije većine supraventrikularnih tahikardija. Aritmogeni supstrat je kompleksniji, a lokalizacija mu je često nejasna.

Zbog karakteristika tahikardije preciznije metode mapiranja često se ne mogu rabiti. Uz to se obično radi o bolesnicima sa slabijom sistoličkom funkcijom, zatajivanjem srca, ishemijom i brojnim komorbiditetima gdje izazivanje tahikardije i postupak ablacije mogu dovesti do naglog hemodinamskog urušavanja.

Neinducibilnost kliničke aritmije postiže se kod 65-95% bolesnika, ali se recidiv javlja kod 20-44% bolesnika. Teže komplikacije bilježe se kod 8% bolesnika uz smrtni ishod kod 2,7% bolesnika.

Odluku o strategiji liječenja treba stoga donositi individualno procjenjujući potencijalnu korist i rizik od intervencije.

Ovaj članak prikazuje prvi slučaj uspješne ablacije ventrikularne tahikardije kod bolesnika s ishemijskom kardiomiopatijom koja je učinjena u našoj zemlji.

Davor Puljević, Vedran Velagić, Mislav Puljević, Borka Pezo-Nikolić