x
x

Medix: Novosti u dermatološkoj farmakoterapiji

  24.04.2013.

Liječenje kožnih bolesti bitno se promijenilo tijekom posljednjih deset godina. Otkriveni su novi, specifični lijekovi koji izravno utječu na, ili mijenjaju proces bolesti. Mnogi od tih lijekova primjenjuju se sustavno, poneki oralno ili subkutano. Međutim, iako su djelotvorni, mogu izazvati brojne nuspojave.

Medix: Novosti u dermatološkoj farmakoterapiji

Novi broj Medixa donosi pregled patogenetskih mehanizama djelovanja nekih novih lijekova kao i nuspojava koje mogu izazvati. S druge strane, istaknuta je potreba poznavanja različitih reakcija na lijekove s kojima se susreću liječnici različitih specijalnosti. Svrha je izdanja dati pregled mogućih nuspojava koje trebaju poznavati dermatovenerolozi, liječnici obiteljske medicine, internisti, imunolozi, klinički farmakolozi, farmaceuti, stomatolozi, toksikolozi i stručnjaci iz farmaceutske industrije. Nadamo se da će objavljeni radovi potaknuti suradnju medicinskih stručnjaka u praksi, s ciljem racionalnog propisivanja lijekova u dermatologiji i sprječavanja neželjenih reakcija sustavnih i topičkih lijekova.

U suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom, u sklopu teme broja pripremljen je test znanja od 70 pitanja, namijenjen provjeri stručnosti u postupku trajne medicinske izobrazbe liječnika. Pozitivno riješene testove (najmanje 60% točnih odgovora) HLK boduje sa 7 bodova. Odgovore na pitanja možete poslati isključivo na originalnom obrascu za rješavanje testa iz časopisa (zaokruživanjem jednog od ponuđenih odgovora) najkasnije do 31. svibnja 2013. godine.