x
x

Otvorena Dnevna bolnica u Klinici za dječje bolesti KBC Split

  15.04.2013.

U Klinici za dječje bolesti KBC Split danas je otvorena Dnevna bolnica za liječenje djece oboljele od malignih bolesti, što je veliki iskorak u kvaliteti liječenja oboljele djece u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i široj regiji.

Otvorena Dnevna bolnica u Klinici za dječje bolesti KBC Split

Uređenje i opremanje prostora ukupno je stajalo 2,3 milijuna kuna od kojih je 2 milijuna investiralo Ministarstvo zdravlja, pa je dnevnu bolnicu otvorio ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić.

Istaknuo je kako je prostor nove Dnevne bolnice godinama bio prazan i zapušten te je današnjim njezinim otvaranjem riješen problem koji nisu riješili njegovi prethodnici. "Ovime vraćamo dug splitskoj pedijatriji. Šteta što projekt nije ranije ostvaren, ali evo, detektirali smo problem i riješili ga", kazao je ministar i poželio timu splitske dječje hematoonkologije, na čelu s prof. dr. Srđanom Čulićem, što manje pacijenata. Ministar je istaknuo kako medicinsko osoblje u splitskom KBC-u katkad radi u nemogućim uvjetima te je Ministarstvo zdravlja nedavno odobrilo zapošljavanje četrdesetak medicinskih sestara - prvostupnica i primalja.

Oko 300 tisuća kuna za uređenje odjela prikupljeno je humanitarnim aktivnostima u organizaciji pjevača Gorana Karana i udruge Naš mali svijet.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od malignih bolesti godišnje oboli 15-ero. Do sada su na liječenje najčešće odlazila u Zagreb pa će otvaranjem dnevne bolnice terapiju ubuduće dobivati u Splitu.

Maleni će bolesnici tako, nakon terapije ili dijagnostičke obrade, umjesto da borave u bolnici, odlaziti kući i biti manje odvojeni od svoje obitelji. Iskustva pokazuju da takav pristup jamči bolji napredak i visoki stupanj sigurnosti liječenja.

U dječjoj dnevnoj bolnici, površine od 233 kvadrata, nalazi se 10 kreveta (6 standardnih, 3 anatomska ležaja, 1 mali krevetić), a smještena je u prostoru bivše Neonatologije, u produžetku Kliničkog odjela za hematoonkologiju. Radovi na uređenju započeli su polovicom studenoga 2012. a završeni 19. ožujka ove godine.

Posebna zasluga za otvaranje Dnevne bolnice za liječenje djece s malignim bolestima u Splitu pripada Udruzi roditelja Sanus, koja se nesebično zalagala i pomagala u ostvarenju tog cilja još od 2007. godine.

Novi prostori dnevne bolnice su građevinski, organizacijski i opremom definirani prema suvremenim pravilima struke, primarno vodeći računa o što kraćoj hospitalizaciji i što manjim traumama prilikom odvajanja djece od obitelji.

www.zdravlje.hr