x
x

HZZO: Liječničke ordinacije dobivaju zvjezdicu za svaku dodatnu uslugu

  26.03.2013.

Novo ugovorno razdoblje između Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i ordinacija primarne zdravstvene zaštite donosi znatno unaprjeđenje usluge koju će osiguranici HZZO-a dobivati od svojih izabranih liječnika.

HZZO: Liječničke ordinacije dobivaju zvjezdicu za svaku dodatnu uslugu
Na primjer ordinacije opće medicine, te ordinacije za zaštitu djece i žena koje sa HZZO-om sklope ugovor o organiziranju savjetovališta za svoje pacijente, što podrazumijeva jedno grupno savjetovanje mjesečno, odnosno najmanje 10 grupnih savjetovanja godišnje, dobit će samo jednu zvjezdicu. Ako uz ugovor o savjetovalištu ugovore i e-zdravstvo, odnosno povežu svoju ordinaciju u elektronički sustav e-naručivanja i uskoro prihvate e-uputnicu, dobit će još jednu zvjezdicu.

Jedna od važnijih novina, koju liječnici u novim ugovorima koji kreću 1. travnja 2013.godine mogu ugovoriti sa HZZO-o, bit će pet dodatnih usluga koje će se plaćati za pruženu uslugu mimo ugovorenih glavarina. Svaka ordinacija u Hrvatskoj može ugovoriti svih pet usluga, no o liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ovisi hoće li pružati jednu, dvije ili više novih usluga.

Glavna novost je vrednovanje onoga što već rade, odnosno poticaj pružanja novih usluga kroz prepoznavanje i novčanu stimulaciju, ističe HZZO.
Sustav 5 zvjezdica će izdvojiti ordinacije koje svojim pacijentima pružaju višu razinu usluge.

Niti jedna ordinacija ne mora ugovoriti dodatne usluge, no ako ih ne ugovori neće ih moći naplatiti od HZZO-a.

One ordinacije koje pruže svojim pacijentima više usluga ostvarit će veći prihod, a sve s ciljem povećanja dostupnosti, kvalitete i učinkovitosti pružanja zdravstvene zaštite svojim pacijentima na primarnoj razini zdravstvene zaštite, navodi HZZO.

Dodatne usluge u ordinacijama opće medicine te u ordinacijama za zaštitu predškolske djece i zaštitu žena su organiziranje savjetovališta, sudjelovanje tima u e-zdravstvu, naručivanje na pregled u ordinaciji, uzimanje uzoraka za primarnu laboratorijsku dijagnostiku u ordinaciji i osiguranje dostupnosti doktora za telefonske konzultacije.

U djelatnosti zdravstvene zaštite žena uz postupak uzimanje uzoraka za primarnu laboratorijsku dijagnostiku i postupak uzimat će se i dostavljati uzorci za mikrobiološku dijagnostiku, a svaki postupak se posebno vrednuje.

U djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece osigurat će se dostupnost u slučaju hitnosti, koja podrazumijeva osiguranje kontakta s roditeljem prema prethodnom dogovoru s liječnikom u slučaju potrebe praćenja akutnog bolesnika tijekom radnog vremena.

Dodatne usluge u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti su sudjelovanje tima u e-zdravstvu, naručivanje osiguranih osoba Zavoda u zadani termin, rad s osiguranim osobama s posebnim potrebama, dostupnost u slučaju hitnosti i organiziranje grupnog/specifičnog savjetovališta.

"Na primjer ordinacije opće medicine, te ordinacije za zaštitu djece i žena koje sa HZZO-om sklope ugovor o organiziranju savjetovališta za svoje pacijente, što podrazumijeva jedno grupno savjetovanje mjesečno, odnosno najmanje 10 grupnih savjetovanja godišnje, dobit će samo jednu zvjezdicu. Ako uz ugovor o savjetovalištu ugovore i e-zdravstvo, odnosno povežu svoju ordinaciju u elektronički sustav e-naručivanja i uskoro prihvate e-uputnicu, dobit će još jednu zvjezdicu. Svaku iduću zvjezdicu dobivaju za ugovaranje dodatnih usluga kao što su planiranje i pozivanje pacijenata na preventivni pregled, uzimanje uzoraka za laboratorijsku pretragu u ordinaciji te osiguranje termina za telefonsku konzultaciju s liječnikom", stoji u priopćenju.