x
x

Dugotrajno sjedenje i kronične bolesti

  03.03.2013.

Istraživanje provedeno na 63,048 muškaraca dobi 45 do 65 godina u Australiji ukazalo je na potencijalne negativne posljedice koje dugotrajno sjedenje tijekom dana može imati na zdravlje.

Dugotrajno sjedenje i kronične bolesti
Autori studije su zaključili da je učestalost kroničnih bolesti manja u osoba koje su tjelesno aktivne te da je potrebno promicati ne samo tjelesnu aktivnost već i provoditi tijekom dana manje sati u sjedećem položaju.

Ispitanici su bili podijeljeni s obzirom na sate provedne sjedeći tijekom dana; manje od 4 sata/dnevno, između 4 do 6 sati/dnevno, 6 do 8 sati/dnevno i više od 8 sati dnevno.

Rezultati su ukazali su da oni koji su sjedili manje od 4 sata dnevno imali manju učestalost karcinoma, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti te visokog tlaka. Učestalost kroničnih bolesti povećavala se s količinom sati provedenih sjedeći tijekom dana. Također, istraživanje je pokazalo da tjelesna masa nije nužno povezana s učestalosti kroničnih bolesti već manjak tjelesne aktivnosti. Rezultati su objavljeni u časopisu International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Autori studije su zaključili da je učestalost kroničnih bolesti manja u osoba koje su tjelesno aktivne te da je potrebno promicati ne samo tjelesnu aktivnost već i provođenje manje sati sjedeći tijekom dana.