x
x

HZZO usklađuje proračune bolnica sa sredstvima državnog proračuna

  22.02.2013.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je danas odluku o usklađenju bolničkih proračuna za ožujak 2013. sa sredstvima državnog proračuna te su utvrđeni privremeni maksimalni iznosi bolnicama za provođenje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

 HZZO usklađuje proračune bolnica sa sredstvima državnog proračuna
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje smanjilo je na sjednici u srijedu limite bolničkim ustanovama u odnosu na veljaču za 0,73 posto odnosno za ukupno 4,5 milijuna kuna s obrazloženjem kako je riječ o usklađenju s državnim proračunom.

U odnosu na veljaču, maksimalni iznosi sredstava smanjeni su za 0,71 posto, u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijuna kuna. "Privremene iznose sredstava za ožujak bilo je nužno smanjiti budući da su u siječnju isplaćena veća sredstva od jedne dvanaestine predviđenih u državnom proračunu. Limite je potrebno postupno uskladili s utvrđenim sredstvima iz proračuna radi postizanja ravnomjernog plaćanja pružene zdravstvene zaštite tijekom cijele godine", priopćio je HZZO nakon sjednice Upravnog vijeća.

Mjesečni iznos za ožujak za KBC Rijeka iznimno je smanjen za 0,47 posto jer je riječka bolnica preuzela zbrinjavanje 12 osiguranih osoba koji su se liječili hemodijalizom iz Poliklinike Fresenius Medical Care.

Kako bi se postigla pravilna raspodjela financijskih sredstava u djelatnosti medicine rada, HZZO je na jučerašnjoj sjednici također utvrdio da HZZO može za timove specijalista medicine rada odobriti i veći iznos od propisanog (520 tisuća kuna za jedan tim, u primjeni od studenog 2012.), i to do 20 posto na godišnjoj razini, na područjima gdje Mreža javne zdravstvene službe nije popunjena i gdje postoje veća odstupanja u organizaciji specifične zdravstvene zaštite.