x
x

Uspješno održana 14. Cestovna utrka “162 stube”

  28.06.2021.

U organizaciji Sportske udruge studenata medicine-SportMEF u subotu 26.6. na Šalati je održana 14. Cestovna utrka Medicinskog fakulteta „162 STUBE” . Ovaj tradicionalni projekt je osmišljen s ciljem osvješćivanja javnosti da je tjelesna aktivnost jedan od osnovnih protektivnih čimbenika i najučinkovitijih načina borbe protiv kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i razvijenom svijetu.

Uspješno održana 14. Cestovna utrka “162 stube”

Već nekoliko godina cilj utrke je promocija održavanja tjelesnog zdravlja kojim se stimulira i njegova mentalna komponenta, a naravno da tome pomaže i dobra atmosfera koja vlada oko projekta i fakultetskog kolektiva. Utrku su, osim brojnih studenata, volontera i građana, svojim dolaskom podržali i uveličali i prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, ravnateljica ŠNZ „Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, zatim posebni savjetnik rektora za promotivno-preventivni program Zdravo sveučilište prof. dr. sc. Nikola Đaković  te Ozren Straža, prof.

Sama trasa utrke, u dužini od 4 500 metara, protezala se preko Mesićeve, Grškovićeve, Rockfellerove i Novakove ulice i osmišljena je da povezuje dvije temeljne zdravstvene institucije, Medicinski fakultet i Školu Narodnog Zdravlja „Andrija Štampar”. U samu stazu su uključene i stube - njih 162 - poznate kao Schlosserove stube, po kojima je utrka dobila i ime, a koje omogućuju, uz sav ostali teren neravne konfiguracije, da utrka bude dobar izazov za trkače s iskustvom, ali da ih mogu i prohodati oni slabije kondicije, koji i samo hodanjem čine puno za sebe i svoje zdravlje.

Utrka se održala u četiri kategorije- ABSOLUTE i MEF u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Pobjednici ABSOLUTE kategorije bili su Blaž Car-Pavlić i Kristin Kokan s vremenima 14:18 i 18:14, dok su pobjednici MEF kategorije bili  Vedran Radonić i Nika Premuž s vremenima 16:34 i 20:22. Za prva tri mjesta, u sve četiri kategorije, dodijeljene su medalje i prigodni poklon paketi našeg partnera Hrvatske turističke zajednice, a svi natjecatelji i gosti dobili su na poklon majice, promotivne materijale, a mogli su se i zasladiti kavom, čajem, žitnim pločicama i vodom doniranima od strane Francka, Atlantic Grupe i Jamnice.

U nešto izmijenjenim uvjetima, parelelno s utrkom i pridržavajući se svih potrebnih i propisanih epidemioloških mjera, na radilištima ispred dekanata Medicinskog fakulteta, educirani studenti iz Studentske sekcije za ortopediju i traumatologiju te Studentske ekipe prve pomoći (StePP) održali su radionice osnovnog načina održavanja života, zbrinjavanja najčešćih ozljeda osteomuskularnog sustava te odgovarali na pitanja sugrađana iz područja važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću, poboljšanja životnog stila i prevencije ozljeda. Važnost ovog projekta, kao i svake godine, prepoznali su i medijski popratili razni portali i televizije, među kojima posebno ističemo angažman HRT-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska, HRT- Radia Sljeme i Laganini FM-a.

Na utrci je po prvi put prikupljana simbolična natjecateljska kotizacija u iznosu od 30 kuna, a sva sredstva su namijenjena za pomoć obitelji djelatnika Medicinskog fakulteta čiji je dom teško stradao u potresu u Čučerju.

Elena Jelavić, potpredsjednica SportMEF-a