x
x

Dugovanja HZZO-a prešla su 5,7 milijardi kuna

  13.01.2013.

Dugovanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), primjerice, posljednjeg dana 2011. godine prešla su 5,7 milijardi kuna, otkriveno je clean start analizom na kojoj su radili neovisni konzultanti. Neki dugovi, utvrdili su konzultanti, čak nisu ni evidentirani, piše Jutarnji list.

Dugovanja HZZO-a prešla su 5,7 milijardi kuna

Njihovo je ‘češljanje' po knjigama otkrilo i 677 milijuna kuna neevidentiranih dugoročnih obveza u Ministarstvu zdravlja. Sve u svemu, nova je vlast samo u zdravstvenom sustavu, što god tvrdile bivše garniture, naslijedila više od 6,3 milijarde kuna dugova i dubioza, koje će hrvatski građani vraćati još godinama, navodi Jutarnji. Najveći dio dugova HZZO-a odnosi se na obveze prema ljekarnama: njima HZZO duguje više od 1,6 milijardi kuna.

Bolesti hrvatskog zdravstva pridonosi i kadrovska politika, kao i zastarjeli način rada, piše list. U zdravstvenom sustavu očito tek otkrivaju nove tehonolgije koje bi im znatno olakšale rad i smanjile troškove. Tako je, primjerice, u HZZO-u potkraj 2011. radilo 2457 ljudi, što je dijelom rezultat velikog broja podružnica koje ima zavod te velike količine papirologije. Na njihove je plaće u 2011. potrošeno oko 250 milijuna kuna, što je ipak neznatno manje nego što je bilo planirano. Ukupni troškovi administracije i upravljanja u nadležnom Ministarstvu iznosili su nešto manje od 75 milijuna kuna. Unatoč tome, konzultanti su ocijenili da postoji manjak zaposlenika educiranih za vođenje projekata.

www.poslovni.hr