x
x

Psihotropni lijekovi korisni u dermatologiji?

  Lana Karačić, mag. pharm.

  07.01.2013.

Pacijenti sa psihokutanim morbiditetima često odbijaju upućivanje psihijatrima a dermatolozi ne mogu uvijek omogućiti psihoterapijsku podršku. Postizanjem dogovra s pacijentom i edukacijom pacijenta o uobičajenoj upotrebi psihoterapijskih lijekova u dermatologiji, kliničarima je omogućeno lakše ophođenje s takvim pacijentima.

Psihotropni lijekovi korisni u dermatologiji?

Najčešće se u ovim kombinacijama koriste antipsihotici, antidepresivi, anksiolitici i lijekovi za liječenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Kutana dizestezija i pruritis mogu se liječiti psihoterapeuticima kad se drugi načini liječenja pokažu neučinkovitima.

Naime, postoje psihofiziološki i psihopatološki dokazi o kompleknoj povezanosti pruritisa i psihe. Njihove se interakcije mogu svrstati u tri skupine: pruritičke bolesti sa psihijatrijskim posljedicama, pruritičke bolesti pojačane psihosocijalnim faktorima te psihijatrijski poremećaji koji uzrokuju pruritis. Liječenje kroničnog pruritisa uključuje dermatološke, somatosenzorne, kognitivne i emocionalne aspekte. Najčešći lijekovi u terapiji kroničnog pruritisa su selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, triciklički antidepresivi i antikonvulzivi.

Motivirani dermatolog može iskoristiti navedena znanja u svrhu liječenja ovih uobičajenih ali i dalje izazovnih slučajeva.