x
x

U SAD-u identificiran gonokok rezistentan na azitromicin

  Gaela Szabo, mag. pharm

  05.01.2013.

Od pojave prvih sojeva otpornih na penicilin tijekom 1970.-ih, Neisseria gonorrhoeae pokazuje veliku sposobnost razvoja rezistencije na svaki postavljeni režim antibiotske terapije. Trenutna preporučena terapija za akutnu infekciju bakterijom N. gonorrhoeae uključuje cefalosporin treće generacije u kombinaciji s azitromicinom ili doksiciklinom.

U SAD-u identificiran gonokok rezistentan na azitromicin

Američki CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) već neko vrijeme bilježi povećanu otpornost gonokoka na cefalosporine. Znanstvenici su sada potvrdili i prvu izolaciju soja s visokom rezistencijom na azitromicin kod djevojke na Havajima.

Radi se o 21-godišnjoj studentici čijem je partneru prethodno dijagnosticirana gonoreja i provedeno liječenje antibioticima. Pacijentici je dano 250mg ceftriaksona intramuskularno i 1g azitromicina oralno. Bakterijska kultura je nakon liječenja ponovno bila pozitivna na gonokoke.

Genetskom je analizom utvrđeno da se radi o soju ST649 čija je prisutnost prije zabilježena samo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Genom mu sadrži mutaciju A2059G povezanu s visokim stupnjem rezistencije na azitromicin.

Nedavno je u New England Journal of Medicine objavljen članak o opasnosti od epidemije gonoreje koju nećemo moći liječiti. Ovaj slučaj potvrđuje tu mogućnost. Čini se kako ćemo se vrlo brzo susresti s gonokokom rezistentnim na sve trenutno dostupne antibiotike. Treba istaknuti i važnost prevencije, praćenja terapijskog neuspjeha i razvoja novih lijekova, posebice cjepiva kojeg za ovu spolno prenosivu bolest još uvijek nema.