x
x

FDA pušta u promet prvi lijek za liječenje sindroma kroničnog umora?

  Gaela Szabo, mag. pharm

  31.12.2012.

Pred savjetodavnim vijećem Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) krajem prosinca se našla dokumentacija za odobrenje prvog lijeka kojim bi se liječio sindrom kroničnog umora.

FDA pušta u promet prvi lijek za liječenje sindroma kroničnog umora?

Stručnjaci će razmotriti rizike i dobrobiti povezane s primjenom intravenoznog lijeka rintatolimoda . Proizvođaču nije uspjelo dobiti odobrenje za isti lijek prije tri godine zbog neslaganja oko metodologije kliničkih istraživanja.
Rintatolimod je novi tip lijeka koji se sastoji od specifično sintetizirane molekule RNA. Slični lijekovi se istražuju kao potencijalni novi terapeutici za HIV, karcinom bubrega i melanom. Za sindrom kroničnog umora koristio bi se dva puta tjedno. Usprkos cijeni od 1000$ mjesečno po pacijentu američki savez oboljelih od ove bolesti pozdravlja novu mogućnost farmakoterapije ističući kako je samo u SAD-u procijenjen broj oboljelih oko 4 milijuna.

Sindrom kroničnog umora izazvao je brojne kontroverze oko svojeg naziva, patofiziologije i dijagnostike, ali je do danas uglavnom prihvaćen u svjetskim medicinskim krugovima. Etiologija je još uvijek nepoznata. Pretpostavke sežu od virusnih infekcija do autoimunog procesa. Simptomi uključuju slabost sličnu onoj koja se javlja kod gripe, bolove u mišićima i zglobovima, glavobolje, poteškoće sa spavanjem i kratkoročnim pamćenjem.

Odluka o puštanju u promet Agencije za hranu i lijekove (FDA) očekuje se početkom sljedeće godine.