x
x

Novi dokazi prema kojima prehrana utječe na zdravo starenje

  27.12.2012.

Prema novom istraživanju, molekularne promjene na našim genima, poznate kao epigenetički markeri, uzrokovane prvenstveno starenjem, ovise i o onom što jedemo.

Novi dokazi prema kojima prehrana utječe na zdravo starenje

Istraživači su proučavali mukozne stanice stijenke crijeva dobrovoljaca koji su pohađali kliniku za kolonoskopiju. Dobrovoljci nisu imali karcinom niti upalnu bolest crijeva, a konzumirali su uobičajenu prehranu bez dodatnog unosa suplemenata. Istraživači su tražili specifične epigenetičke modifikacije gena dobrovoljaca koje su povezane sa najranijim znakovima razvoja karcinoma crijeva - bolesti povezane sa starenjem.

Prema rezultatima istraživanja, najveći utjecaj na epigenetičke promjene imalo je starenje, što se poklapa sa činjenicom da su godine najveći čimbenik rizika za rak crijeva - rizik se nakon 50-e godine eksponencijalno povećana.

Istraživanje objavljeno u časopisu Aging Cell, pokazalo je da muškarci imaju veću frekvenciju epigenetičkih promjena nego žene. Nadalje je uočeno da su dobrovoljci s višim razinama vitamina D i selena imali manje epigenetičkih promjena što se podudara s poznatom vezom između povišene razine vitamina D i selena te smanjenog rizika za razvoj raka crijeva.

S druge strane, uočeno je da je visoka razina folne kiseline povezana s pojačanim intezitetom epigenetičkih promjena, što se opet podudara sa nekim epidemiološkim studijama prema kojima prekomjeran unos folne kiseline može povećati rizik za karcinom crijeva.