x
x

Tuberkuloza i anti-citokinska terapija

  24.12.2012.

Pacijenti s reumatoidnim artritisom, RA, imaju veću učestalost infekcija u usporedbi s općom populacijom. Najčešće su infekcije respiratornog sustava, kože i mekih tkiva. Smjernice za liječenje podrazumijevaju odlučnu i agresivnu imunosupresivnu terapiju u ranoj fazi bolesti, odmah po postavljanju dijagnoze RA.

Tuberkuloza i anti-citokinska terapija

Uvođenje bioloških lijekova povećalo je rizik pojave tuberkuloze, sobito u bolesnika koji dobivaju lijekove za inhibiciju čimbenika tumorske nekroze alfa, TNF-α.


TNF-α, osobito transmembranski TNF-α, ima važnu ulogu u urođenoj imunosti i imunološkoj obrani usmjerenoj prema Mycobacterium tuberculosis. Mehanizmi koji su inhibirani djelovanjem lijekovima anti-TNF-α važni su za održavanje latentne faze tuberkuloze (LTBI, latentne tuberkulozne infekcije). Ključna uloga TNF-α u obrani od tuberkuloze, potvrđena na pokusima s knock-out mševima, pokazala je da je citokin TNF-α neophodan za tvorbu granuloma, za njegovo održavanje, kao i za aktivaciju makrofaga. Izražena inhibicija TNF-α dovodi do egzacerbacije tuberkuloze.

Hrvatsko društvo za reumatologiju i Hrvatsko pulmološko društvo prepoznali su važnost pažljivog probira pacijenata na tuberkulozu prije uvođenja bioloških lijekova u liječenju upalnih reumatskih bolesti, te su prihvatili smjernice za dijagnozu LTBI-a u cijepljenih pacijenata prije uvođenja terapije s anti-TNF-α. Rano uvođenje smjernica i njihova primjena rezultirali su malom pojavnošću tuberkuloze u hrvatskih pacijenata koji dobivaju biološku terapiju.

Branimir Anić, Mislav Cerovec
Odjel za kliničku imunologiju i reumatologiju, Odjel za internu medicinu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinički bolnički centar, Zagreb