x
x

Endokrinološki ishodi čistog endoskopskog transsfenoidalnog kirurškog zahvata

  24.12.2012.

Endokrinološki ishodi čistog endoskopskog transsfenoidalnog kirurškog zahvata (engl. PEETS), kod pacijenata s mikroadenomima objavljeni su u CMJ-u. Radi se o iskustvu iz Hrvatskog referentnog centra za bolesti hipofize.

Endokrinološki ishodi čistog endoskopskog transsfenoidalnog kirurškog zahvata

Cilj Analizirati ranu remisiju, komplikacije i oporavak rada hipofize nakon čistog endoskopskog transsfenoidalnog kirurškog zahvata (engl. PEETS), novog postupka u liječenju adenoma hipofize.

Postupci Provjerili smo bazalne hormonske vrijednosti i napravili snimanje magnetskom rezonancijom prije i nakon operacije (MRI nakon operacije samo u slučaju nefunkcionalnih adenoma) kod 117 uzastopnih pacijenata koji su bili podvrgnuti zahvatu PEETS u razdoblju između 2007. i 2010. godine. Naša skupina sadržavala je 21 somatotropni adenom, 61 prolaktinom, 4 kortikotropna adenoma i 31 nefunkcionalni adenom. Šezdeset i tri su bili makroadenomi, a 54 mikroadenomi. Remisiju smo definirali kao normalizaciju viška hormona 7 dana nakon operacije kod funkcionalnih adenoma i kao normalne MRI nalaze otprilike 4 mjeseca nakon operacije kod nefunkcionalnih adenoma. Utvrdili smo i prisutnost hipogonadizma, manjka hormona rasta i hipotiroidizma 7 dana nakon operacije. Hipokortizolizam utvrđen je kroz potrebu za  nadomjesnom terapijom 18 mjeseci nakon operacije.

Rezultati Osamdeset i četiri posto pacijenata postiglo je remisiju: 100% pacijenata s mikoradenomima i 70% pacijenata s makroadenomima (P<0,001, omjer izgleda [engl, OR], 28,16, 95% raspon pouzdanosti [engl, CI], 1,61-491,36). Endokrinološke posljedice su bile prisutne kod 17,1% pacijenata: 9% pacijenata s mikoradenomima i 24% s makroadenomima (P=0,049, OR, 3,06; 95% CI, 1,03-9,08). Nadomjesna terapija hidrokortizonom bila je značajno kraća kod pacijenata s mikroadenomima (P<0,001). Nakon operacije popravilo se 35% hormonalnih deficijencija prisutnih prije operacije. Nije bilo značajnih razlika u pojavi remisije, komplikacija i oporavku funkcije hipofize između pacijenata s različitim vrstama tumora.

Zaključak Pacijenti s mikroadenomima imali su višu stopu remisije i manje komplikacija nakon PEETS zahvata, što ukazuje na potrebu ranog otkrivanja i liječenja adenoma hipofize. PEETS je metoda koju bi trebalo uzeti u obzir pri liječenju mikroprolaktinoma.

Andreja Marić, Ivan Kruljac, Vatroslav Čerina, Hrvoje Ivan Pećina, Petra Šulentić, Milan Vrkljan