x
x

Dnevnom dozom resveratrola protiv karcinoma

  19.12.2012.

Dnevni unos relativno male doze resveratrola, aktivne tvari koja se nalazi u crnom vinu, može smanjiti stopu razvoja određenih oblika karcinoma za polovinu.

Dnevnom dozom resveratrola protiv karcinoma

Istraživanje predstavljeno na konferenciji Resvaratrol 2012 u Velikoj Britaniji, pokazalo je da dnevna doza resveratrola, ta ista doza koja se nalazi u dvije čaše crnoga vina, može smanjiti rizik za razvoj karcinoma crijeva za 50%.

Zdravstvene prednosti konzumiranja crnog vina vežu se uz frazu „Francuski paradoks", koja je prvi put upotrijebljena 1992. godine od strane Dr. Sergea Renauda sa Sveučilišta u Bordeauxu. On je ovom frazom opisao nisku učestalost srčanih bolesti i pretilosti kod francuza unatoč relativno visokom unosu prehrambenih masti i crnoga vina.

Fokus Francuskog paradoksa sa crnog vina preusmjeren je na komponentu crnoga vina - resveratrol, kojoj su znanstvene studije dokazale brojna pozitvina djelovanja uključujući protukarcinogeno, protuupalno, blagotvorno djelovanje na zdravlje srca i krvožilja, protudijabetički potencijal te zaštitu od Alzheimerove bolesti.

Autor studije ipak upozorava na činjenicu da, iako su resveratrolu dokazana brojna na zdravlja blagotvorna djelovanja, konktretnijih studija provedenih na ljudima nema, kao što nije ni poznata doza koja bi polučila ovakva djelovanja, te je stoga potreban oprez sa neumjerenim unosom bilo crnog vina bilo suplemenata resveratrola.