x
x

Izazovi razvoja zdravstvenog sustava Republike Hrvatske

  15.12.2012.

Temeljni cilj istraživanja provedenog u okviru ovog rada jest utvrditi ključne izazove i perspektive razvoja zdravstvenog sustava Republike Hrvatske u sljedeća dva desetljeća. Kao metoda istraživanja korišten je polustrukturirani intervju s 49 ispitanika, predstavnika zdravstvenih profesionalaca iz javnog i privatnog sektora, zdravstvenih osiguravajućih tvrtki, farmaceutskih tvrtki i veledrogerija te nevladinih udruga, odnosno udruga pacijenata.

Izazovi razvoja zdravstvenog sustava Republike Hrvatske

Rezultati istraživanja pokazali su da se ključni izazovi i problemi zdravstvenog sustava Republike Hrvatske mogu segmentirati u tri grupe: funkcioniranje zdravstvenih sustava, zdravstveno osoblje i vanjski čimbenici.

Istraživanje je pokazalo da su ključni izazovi vezani uz funkcioniranje zdravstvenog sustava neučinkovitost, financijska neodrživost, neadekvatna infrastruktura i netransparentnost sustava. Loše upravljanje još je jedan ograničavajući čimbenik. Što se zdravstvenog osoblja tiče, ističu se problemi malih plaća i posljedično tome, izazovi migracija te potencijalni nedostatak zdravstvenog osoblja.

Od ostalih vanjskih čimbenika koji predstavljaju najznačajnije izazove ističu se starenje stanovništva, loše životne navike te porast broja kroničnih bolesti, ali i problemi prouzrokovani globalnom financijskom krizom te posljedičnom makroekonomskom situacijom.

Smjernice za rješavanje izazova identificiranih ovim istraživanjem predstavljaju nužnu okosnicu strategije razvoja zdravstvenog sustava Republike Hrvatske. Dugoročna vizija, strategija, politike i regulacijski okvir nužne su pretpostavke efikasnog djelovanja zdravstvenog sustava i pružanja kvalitetnih zdravstvenih usluga.

Rajko Ostojić, Vlatka Bilas, Sanja Franc