x
x

Kombinacija grejpfruta i lijekova može biti smrtonosna

  09.12.2012.

Mnogi lijekovi koji se izdaju na recept mogu polučiti neželjeno djelovanje kada se miješaju sa gejpfrutom, a broj ovakvih lijekova rapidno raste. Pri tomu, liječnici često nisu svijesni opasnosti spomenutog kombiniranja, izvještava studija objavljena u Canadian Medical Association Journal (CMAJ).

Kombinacija grejpfruta i lijekova može biti smrtonosna
Prema istraživanju, aktivne tvari grejpfruta - furanokumarini - nepovratno inhibiraju enzim CYP3A4 koji metabolizira lijekove.

Posljedice miješanja grejpfruta i određenih propisanih lijekova mogu biti sljedeće:
• Respiratorno zatajenje
• Gastrointestinalno krvarenje
• Usporavanje produkcije koštane srži kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom
• Toksičnost bubrega
• Zatajenje bubrega
• Iznenadna smrt.

Prema ovom istraživanju, preko 85 lijekova može neželjeno reagirati sa grejpfrutom, od čega miješanje njih 43 može rezultirati štetnim posljedicama. Prema istraživanju, aktivne tvari grejpfruta - furanokumarini - nepovratno inhibiraju enzim CYP3A4 koji metabolizira lijekove, što za posljedicu ima nakupljanje lijekova.

Kod lijekova slabe bioraspoloživosti, konzumacija samo jednoga grejpfruta može nekoliko puta pojačati djelovanje lijeka, a to se može dogoditi čak i kada je grejpfrut pojeden nekoliko sati ranije nego što je uzet lijek. Primjerice, miješanje Simvastina, popularnog statina, sa 200 ml soka od grejpfruta tri dana zaredom, rezultira 330%-tnim sistemskim koncentriranjem lijeka u odnosu na to kada se lijek uzima sa vodom.