x
x

Otvoren hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Karlovac

  05.12.2012.

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić otvorio je danas objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Karlovac. Odjel je opremljen najmodernijom opremom, poput anestezioloških aparata, rendgena s mobilnim dijelom, monitora za praćenje životnih funkcija, EKG aparata i mobilnih ultrazvučnih uređaja, čija je nabavka zajedno s uređenjem prostora stajala 4,3 milijuna kuna.

Otvoren hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Karlovac
Nakon karlovačkog na redu je otvorenje hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Bjelovar. U tijeku je nabava opreme za objedinjene hitog bolničkog prijema u još 12 bolnica gdje se uređuje prostor, a u punoj funkciji bit će 2013. godine.

Ministar Ostojić je napomenuo kako je time odzvonilo praksi da pacijenti lutaju od vrata do vrata, te da će sada sve dobiti na jednom mjestu. Time se omogućuje smanjenje morbiditeta, invaliditeta i mortaliteta, istaknuo je ministar i dodao kako će se do kraja godine objedinjeni hitni prijem otvoriti još u Ogulinu, a do kraja 2013. godine u 21 hrvatskoj bolnici.

Sredstva za uređenje i opremu osigurana su u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu kojeg provodi Ministarstvo zdravlja uz pomoć zajma Svjetske banke.

U sklopu objedinjenog hitnog bolničkog prijema nalazi se trijaža, moderna dijagnostika, hitni laboratorij, reanimacijske sale, hitna operacijska sala te prostor za smještaj i nadzor akutnih pacijenata.

Objedinjeni hitni bolnički prijem zamišljen je kao jedinstveno ulazno mjesto gdje će se zaprimati, pregledavati, dijagnosticirati i liječiti pacijente u hitnim stanjima.

Reorganizacijom hitne medicinske službe planirano je osnivanje 21 takvog bolničkog prijema u Republici Hrvatskoj što će znatno pridonijeti kvalitetnijem zbrinjavanju hitnih pacijenata.

Zasad imamo sedam takvih odjela, a nakon karlovačkog na redu je otvorenje hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Bjelovar. U tijeku je nabava opreme za objedinjene hitnog bolničkog prijema u još 12 bolnica gdje se uređuje prostor a u punoj funkciji bit će 2013. godine.