x
x

Centri za HIV testiranje i savjetovanje

  02.12.2012.

U Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Puli, Dubrovniku i Korčuli, Osijeku i Slavonskom Brodu otvoreni su Centri za besplatno i anonimno HIV testiranje i savjetovanje (CTS). U centrima rade stručne osobe koje u suradnji s korisnikom pomažu u pronalasku rješenja za svaki individualni rizik od HIV infekcije. U centrima rade educirani savjetnici, a namijenjeno je svim osobama koje se žele testirati na HIV infekciju i koje zatrebaju savjet i pomoć u vezi HIV/AIDS-a. Usluge u centrima besplatne su, anonimne i na dobrovoljnoj osnovi.

Centri za HIV testiranje i savjetovanje
Rad centara/savjetovališta za HIV/AIDS dio je Hrvatskog nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a 2011.-2015.

Program opremanja i uspostavljanja centara, odnosno organizacija službe za dobrovoljno testiranje i savjetovanje bila je dio je projekta Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH „Unapređenje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj" uz financijsku potporu GFATM-a (Global Fund to Fight TB, AIDS and Malaria). Nositelj programa je bio Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Službama za epidemiologiju županijskih Zavoda, a model rada osnivanje deset CTS centara (savjetovališta) koji su integrirani u postojeći sustav zdravstvene zaštite, i time poboljšati pristup dobrovoljnom, anonimnom i besplatnom HIV testiranju i savjetovanju.

Od 2003.-2006.godine, koliko je trajao projekt, u Hrvatskoj je otvoreno 10 centara koji su integrirani u postojeći zdravstveni sustav, čime je poboljšana dostupnost HIV savjetovanju i testiranju. Sedam centara otvoreno je u županijskim zavodima za javno zdravstvo, jedan u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, jedan pri Klinici za infektivne bolesti "Dr. F. Mihaljević" i jedan u zatvorskom sustavu.

Nakon završetka GFTAM projekta rad centara se nastavio financirati kroz program Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH "Rad Centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV", te u 2012. godini kroz program Ministarstva zdravlja RH „Programa rada Savjetovališta za HIV/AIDS".

Rad centara/savjetovališta za HIV/AIDS dio je Hrvatskog nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a 2011.-2015.

Od 2003. do kraja 2011. godine centri/savjetovališta su pružila 32.534 individualnih savjetovanja za 17.780 korisnika, a 17.272 osoba testiralo se na HIV (u tom razdoblju utvrđeno je 144 pozitivnih nalaza).