x
x

Prvi broj HIV biltena

  19.11.2012.

Povodom Svjetskog dana AIDS-a predstavljamo Vam prvo, specijalno izdanje HIV biltena HTB za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje u regiji Prvim izdanjem obuhvaćene su sve najvažnije studije, kliničke smjernice, nuspojave, oportunističke infekcije, komplikacije bolesti, kao i stručni skupovi održani tijekom 2012. godine.

Prvi broj HIV biltena

Dostupnost antiretrovirusne terapije: koje ljekove imamo u regiji?

Za uspješno liječenje HIV-a vrlo je važno imati na raspolaganju što više lijekova različitih klasa pomoću kojih se rade kombinacije od dva, tri ili četiri lijeka. Ako se sjetimo još prije 10- ak godina pacijent koji ima HIV morao je dnevno popiti i do 10 tableta kako bi mogao smanjiti viremiju i podignuti broj limfocita CD4. Danas u svijetu postoji jedna pilula koja u sebi sadrži kombinaciju 4 lijeka i uzima se jednom dnevno. Već nekoliko godina dostupna je i kombinacija od tri lijeka u jednoj tableti koja se također uzima jednom dnevno. No za našu regiju ni jedna ni druga kombinacija jedne tablete dnevno nije dostupna.

Iskustva u regiji

Hrvatska
Prema podacima iz 2011. godine u Hrvatskoj je 570 bolesnika uzimalo antiretrovirusnu teerapiju (ART). Ukupno je bilo propisano 41 različita kombinacija. U toku iste godine 69 osoba je započelo ART. Njima je bilo propisno 11 različitih početnih kombinacija.

Bosna i Hercegovina
U Bosni i Hercegovini tri klinike pružaju zdravstvenu njegu bolesnicima u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci. Bolesnici koji prvi put započinju s terapijom najčešće dobivaju kombinaciju TVD/EFV ili TVD/LPV ili KVX/EFV. Što se tiče bolesnika koji imaju iskustva sa uzimanjem terapije, tada se obično CBV mijenja sa TVD ili KVX, a u slučaju virusološkog neuspjeha zamijeni se i treći lijek: EFV sa LPV ili obratno, zavisno koji je lijek bio inicijalno uključen.

Crna Gora
Najčešća kombinacija koju propisuju infektolozi u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici osobama koje imaju potrebu za antiretrovirusnom terapijom je KVX/EFV.

Srbija
U Srbiji se liječenje preko tisuću osoba koje žive sa HIVom obavlja u četiri centra, na infektivnim klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Početna kombinacija ART je najčešće KVX/EFV, a kod onih kod kojih se liječenje pokazalo neuspješnim to je LPV/ABC/AZT.

Češće kombinacije bile su:

Kombinacija

N

%

KVXEFV

134

23,5

KVXLPV

104

18,3

CBVLPV

72

12,6

CBVEFV

62

10,9

CBVNVP

43

7,5

TVDEFV

32

5,6

Češće inicijalne kombinacije bile su:

Kombinacija

N

%

TVDEFV

15

21,7

KVXLPV

12

17,4

KVXEFV

9

13,0

CBVNVP

8

11,6

CBVEFV

8

11,6

D4T3TCNVP

7

10,1

Legenda: CBV=koformulirani AZT/3TC; KVX=koformulirani ABC/3TC; TVD = koformulirani TDF/FTC; EFV -efavirenz; LPV, lopinavir/r; NVP - nevirapin; D4T - stavudin; 3TC - lamivudin, ABC - abacavir, AZT-zidovudine.