x
x

Prehrambene smjernice za dijabetičare

  Sandra Krstev Barać

  13.11.2012.

Prije svega valja naglasiti da je preporučeni način prehrane za osobe oboljele od dijabetesa zapravo oblik uravnotežene, pravilne prehrane koji može koristiti čitavoj populaciji, a ne samo oboljelima od dijabetesa. Iako ne postoji jedinstvena dijabetička prehrana koja može poslužiti svim oboljelima već je prehrambeni plan potrebno uskladiti s tipom metaboličkog poremećaja, potrebama organizma, navikama i sklonostima, ali i eventualnom uzimanju terapije, Američko Dijabetološko Društvo donijelo je smjernice koje se preporučaju svim oboljelima.

Prehrambene smjernice za dijabetičare


1. Ugljikohidrati bi trebali osigurati 45-65 % , masti 20-35 %, a proteini 10 - 20 % ukupne dnevne energije
2. Savjetuju se unos unos ugljikohidrata iz raznolikih izvora, osobito onih koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, voću, povrću, mahunarkama i niskomasnim mliječnim proizvodima. Pritom je neophodno pratiti unos ugljikohidrata bilo brojanjem ugljikohidratnih jedinica ili procjenom na temelju iskustva.
3. Dijabetičari moraju dnevno unositi minimalno 130 g ugljikohidrata.
4. Konzumni šećer nije potpuno isključen iz prehrane ali ne smije ga biti više od 5 % ukupnog energijskog unosa i mora biti dio složenog obroka.
5. Preporuke za unos prehrambenih vlakana (iz mahunarki, cjelovitih žitarica, voća i povrća) jednake su onima za zdravu populaciju i iznose 14g/1000 kcal.
6. Zasićene masne kiseline trebale osigurati manje od 7 % ukupne energije, unos trans masti bi trebalo maksimalno minimizirati, dok unos kolesterola ne bi smio premašiti 200 mg dnevno u oboljelih od dijabetesa.
7. Poželjno je unositi što više omega-3 masnih kiselina pa bi oboljeli od dijabetesa tjedno trebali unositi barem dva serviranja ribe (izuzev prženih i pohanih ribljih filea).
8. Potrebe na vitaminima i mineralima trebali bi zadovoljiti prvo raznolikom prehranom, a tek ukoliko je prehrana manjkava, kvalitetnim dodatkom prehrani.
9. Umjerena konzumacija alkohola (npr. 2 dcl vina za žene i 3 dcl za muškarce) je dopuštena, ali samo uz obrok.
10. Preporuka je unositi maksimalno 6 g soli dnevno (računajući ukupnu sol u prehrani). Konkretno, to znači izbacivanje naknadnog dosoljavanja te izbjegavanje hrane u čijoj se obilato koristi sol.
11. Dozvoljena je upotreba 5 zamjenskih sladila: acesulfam kalij, aspartam, neotam, saharin i sukraloza pri čemu je vrlo važno pridržavati se prihvatljivog dnevnog unosa (ADI). Također, oboljeli mogu koristiti šećerne alkohole ili steviju za zaslađivanje.
12. Preporuča se gubitak suvišnih kilograma.

Osim ovih općenitih preporuka Američkog Dijabetološkog Društva, znanstvene studije su pružile dokaze o nekim namirnicama i sastojcima koje djeluju antioksidativno, imaju povoljan učinak na regulaciju glukoze te općenito pogoduju zdravlju oboljelih i stoga bi bilo poželjno da se redovito nađu u njihovoj prehrani:
• Ekstra djevičansko maslinovo ulje
• Češnjak
• brokula
• Cimet
• Grejp
• Bademi, indijski oraščići, orasi
• Mekinje
• Jabučni ocat
• Chia sjemenke
• Zeleni čaj
• Ulje šafrana