x
x

Tuberkulozna infekcija – ponovni izazov

  prof.dr.sc. Slavica Dodig

  13.11.2012.

U Zagrebu je 22. rujna 2012. održan 23. simpozij Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, s temom «Tuberkulozna infekcija – ponovni izazov», s naglaskom na otkrivanje latentne tuberkulozne infekcije (LTBI).

Tuberkulozna infekcija – ponovni izazov

Posljednjih desetak godina (u Hrvatskoj od 2007. godine) unaprijeđena je dijagnostika tuberkulozne infekcije novim ex vivo testovima iz pune krvi kojima se određuje interferon gama oslobođen iz T-limfocita (interferon-gamma release assays, IGRA) nakon stimulacije sa specifičnim antigenima za Mycobacterium tuberculosis.

Prva su iskustva na simpoziju iznijeli stručnjaci iz zagrebačkih bolnica: Kliničkoga bolničkog centra Rebro (prof. dr. sc. Branimir Anić), Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" (prof. dr. sc. Josip Begovac), Klinike za dječje bolesti (Dr. Ivan Pavić) i Dječje bolnice Srebrnjak (prof. dr. sc. Slavica Dodig i dr. sc. Renata Zrinski).

Činjenica da su testovi IGRA uvršteni ne samo u «Naputak za sprečavanje i suzbijanje tuberkuloze», nego i u «Smjernice za otkrivanje LTBI prije uvođenja anti-TNF-alfa terpije» ukazuje na važnost otkrivanja LTBI u imunokompromitiranih odnosno imunosuprimiranih pacijenata. Glavni zaključak simpozija jest da, ako se testovi IGRA provode prema pravilima dobre laboratorijske prakse (uz neophodan nadzor kompetentnih stručnjaka svih predanalitičkih i analitičkih postupaka), njihovi će se rezultati moći interpretirati na ispravan način.