x
x

Veliki porast slučajeva eutanazije u Nizozemskoj

  12.10.2012.

Nedavno objavljena statistika o eutanaziji u Nizozemskoj pokazuje kako je broj psihijatrijskih bolesnika koji su umrli skočio s 2 u 2010. na 13 prošle godine. Eutanazija za osobe s demencijom također je znatno porasla - na 49. Porastao je broj svih oblika eutanazije. U 2011. bilo je 3695 slučajeva eutanazije, što je povećanje od 18% u odnosu na prethodnu godinu.

Veliki porast slučajeva eutanazije u Nizozemskoj

Broj se od 2006. udvostručio. Prema izvješću, dogodila su se četiri slučaja medicinskog propusta. Jedan je pod istragom državnog odvjetnika.

Nicole Visee, tajnica nacionalne Komisije za eutanaziju, izjavila je medijima kako ne razumije zašto su brojke porasle. Možda zbog zbog boljeg izvještavanja od strane liječnika, više smrti od terminalnih bolesti sa starenjem stanovništva ili promjena u etičkim stavovima.

Alex Schadenberg, kanadski kritičar koji prati stanje u Nizozemskoj, kaže kako je eutanazija ondje „izvan kontrole". On ističe da istraživanje objavljeno ranije ove godine u časopisu The Lancet pokazuje kako se 23% slučajeva eutanazije ne prijavljuje. Primjenom tog modela na statistiku za 2011., tvrdi da se dogodilo oko 4500 eutanazija.

Začuđujuće za tako kontroverznu temu, službeni podaci su nedorečeni i teško ih je protumačiti. Informacije BioEdgea za 2011. temelje se na vijestima na engleskom jeziku, ali tek je nešto više trenutno dostupno na nizozemskom.

Smrti od eutanazija u nizozemskoj statistici ne uključuju potpomognuta samoubojstva (192 u 2010.) ili kontinuirane duboke sedacije, koja se često naziva „spore eutanazije" (8,2% svih smrtnih slučajeva u 2005). Eutanazija sada čini 2,8% svih smrtnih slučajeva u Nizozemskoj - više od jedne osobe na 50.

Izvornik: bioedge.org
Preveo: Slaven Falamić, mag.pharm.