x
x

Održan skup: Praćenje sigurnosti bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani

  28.09.2012.

U Zagrebu je 26. rujna održan stručni skup pod nazivom "Praćenje sigurnosti bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani", koji su zajedno organizirali Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Održan skup: Praćenje sigurnosti bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani

Tijekom otvaranja skupa, sudionicima se pozdravnim riječima obratila ravnateljica HALMED-a, dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med., specijalist kliničke farmakologije i toksikologije, te je istaknula: "Bezreceptni ili OTC lijekovi i dodaci prehrani uvijek su aktualna tema jer se i sami zdravstveni radnici, a i krajnji korisnici, često susreću s poteškoćama u određivanju njihove međusobne razlike."

Stručnom skupu prisustvovalo je oko 150 sudionika: zdravstvenih radnika, liječnika, ljekarnika te predstavnika javnozdravstvenih tijela i farmaceutske industrije. Na stručnom skupu sudjelovali su predavači iz Ministarstva zdravlja, Agencije za lijekove i medicinske proizvode i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Cilj ovog skupa bio je ukazati stručnoj i široj javnosti na razlike između dodataka prehrani i bezreceptnih lijekova, prvenstveno u načinu njihova dolaska na tržište, te istaknuti važnost praćenja njihove sigurnosti.
Ove dvije kategorije proizvoda su u nadležnosti različitih institucija: Agencija za lijekove i medicinske proizvode regulira bezreceptne lijekove, dok su za dodatke prehrani zaduženi Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Također, na njih se odnosi različito zakonodavstvo; bezreceptni lijekovi regulirani su Zakonom o lijekovima, a dodaci prehrani Zakonom o hrani.

Skup je obuhvatio brojne stručne teme kao što su: zakonodavstvo biljnih lijekova, zakonodavstvo dodataka prehrani, utvrđivanje razlika između dodataka prehrani i biljnih lijekova, farmakovigilancija, nutrivigilancija itd. Predstavljeno je djelovanje Agencije za lijekove i medicinske proizvode na području bezreceptnih lijekova te djelovanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na području dodataka prehrani i dijetetskih proizvoda. Predavači su se osvrnuli i na nuspojave bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani koje su zaprimljene u hrvatskoj nacionalnoj bazi nuspojava, a dan je i prikaz iskustava HALMED-a na području praćenja sigurnosti primjene tzv. "lifestyle" lijekova.

HALMED i HZJZ uspješno surađuju duži niz godina na području očuvanja javnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, a posebice na području praćenja nuspojava. Ovim skupom suradnja HALMED-a i HZJZ-a širi se na još jedno važno područje koje je od posebnog značaja za sigurnost hrvatskih pacijenata.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidBisolexMaxirino
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: