x
x

Bio-objekti kao kršitelji granica: slučaj microRNA

  22.09.2012.

MicroRNA (miRNA), kratka RNA koja se sastoji od 21-25 nukleotida, uključena je u ekspresiju i regulaciju gena, u biološke procese i u nastanak bolesti kod ljudi, npr. raka. S obzirom na mogućnost miRNA biljnog porijekla da preživi probavu i kuhanje i uđe u životinjski (i ljudski) serum i tkiva, očekuje se da ona može imati utjecaj na ekspresiju i regulaciju gena kod sisavaca.

Bio-objekti kao kršitelji granica: slučaj microRNA

Eksperimentalno hranjenje kod miševa pokazalo je da je jedna vrsta miRNA (MIR168a) uključena u akumulaciju lipoproteina niske gustoće, koji je glavni nositelj kolesterola kod ljudi. Ako uzmemo u obzir ulogu lipoproteina niske gustoće u nastanku ateroskleroze, može se očekivati negativan učinak miRNAs iz hrane na naše zdravlje.

U ovom tekstu bavimo se sposobnošću miRNA da prelazi granice između bioloških carstava kroz prehranu. Granica između biljaka i čovjeka predstavljena je s novog gledišta te se predlaže novi, intimniji odnos između dva genoma - genoma sisavaca i biljnog - koji pripadaju različitim carstvima. Razmotrili smo i ulogu hrane kao prijenosnika molekula. I konačno, predstavili smo miRNA kao primjer "bio-objekta" koji utječe kako na medicinska tako i na kulturna pitanja.

Małgorzata Chrupek, Helena Siipi, Lucia Martinelli