x
x

Znanje i stavovi turskih nastavnika o HIV/AIDS-u

  20.09.2012.

Nastavnici imaju brojne krive pretpostavke HIV/AIDS-u. Velik broj nastavnika s nepoželjnim stavovima ukazuje na potrebu bolje edukacije o toj temi, objavljeno je u CMJ-u.

Znanje i stavovi turskih nastavnika o HIV/AIDS-u

Cilj Odrediti znanje, stavove, i krive pretpostavke turskih nastavnika o HIV/AIDS-u.

Postupci Ovo presječno deskriptivno istraživanje provedeno je u gradu Sivas, središnja Anadolija, od siječnja do svibnja 2009. Odabrali smo i intervjuirali 898 nastavnika uz pomoć jednostavnog sistematičnog postupka uzorkovanja.

Rezultati Svi ispitanici su čuli za AIDS. Većina je znala da se ta bolest prenosi zaraženom krvlju (98,0%) i spolnim odnosom (93,4%), ali neki su mislili da se može prenijeti i ubodom komarca (33,2%). Iako se većina u potpunosti složila ili složila s izjavom da bi ljudima s AIDS-om trebalo pomoći, podržavati ih i liječiti (98,0%), velik broj ih se složio (40%) ili u potpunosti složio (70%) s izjavama da zaražene ljude treba staviti u karantenu ili da oni trebaju ići u odvojene škole. Mladi nastavnici s višim stupnjem obrazovanja imali su više znanja i pozitivnije stavove o HIV/AIDS-u.

Zaključak Ovo istraživanje prikupilo je osnovne informacije o znanju i stavovima nastavnika o AIDS/HIV-u i ukazalo da nastavnici imaju brojne krive pretpostavke o toj bolesti. Velik broj nastavnika s nepoželjnim stavovima ukazuje na potrebu bolje edukacije o toj temi.