x
x

Svjetski dan srca 29. rujna

  28.09.2012.

Obilježite Svjetski dan srca 29. rujna 2012. Aktivnosti će organizirati članovi i partneri Svjetske kardiološke federacije diljem svijeta, a uključit će javne tribine i preventivne preglede, šetnje i utrke, koncerte, sportske događaje i još mnogo toga.

Svjetski dan srca 29. rujna

Prigodom obilježavanja Svjetskog dana srca Svjetska kardiološka federacija i njezini članovi pozivaju Vas na akciju kako biste spasili život ženi i djeci koje volite. Čak i malobrojne promjene mogu smanjiti njihov rizik bolesti srca i moždanog udara: potaknite zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost, ukinite pušenje.

Shvaćamo da je ovo ponekad lakše reći nego učiniti, ali nadamo se da će vam sljedeći savjeti u tome pomoći. Danas smo u mogućnosti spriječiti budući nastanak bolesti srca i moždanog udara usvajanjem zdravog načina života od djetinjstva i dalje tijekom cijeloga života.

Srčanožilne bolesti, uključujući bolesti srca i moždani udar, prerano odnose živote. Naime, svake godine prouzroče 17,3 milijuna smrti, a taj broj je i dalje u porastu. Očekuje se da će 2030. 23 milijuna ljudi godišnje umirati od srčanožilnih bolesti - to je više od broja stanovnika Australije!

Mit je da bolesti srca i moždani udar pogađaju samo starije, muškarce i bogate populacije. Srčanožilne bolesti (SŽB) pogađaju jednak broj žena kao i muškaraca, no rizik u žena je ozbiljno podcijenjen. Zapravo je bolest srca ubojica žena broj jedan te uzrokuje jednu od tri smrti žena; strašna je spoznaja da to znači jednu smrt svake minute! Od ključne je važnosti da žene spoznaju svoj rizik SŽB i poduzmu korake da zaštite sebe i svoju obitelj! Djeca su također podložna SŽB: rizik SŽB može početi prije rođenja, za vrijeme razvoja ploda i dalje se povećavati tijekom djetinjstva zbog nezdrave prehrane, nedostatka tjelovježbe i zbog pušenja. Djeca bi mogla trpjeti dvostruko breme bolesti srca i moždanog udara. Možda će se morati suočiti s emocionalnim posljedicama kada se osoba koju vole razboli, no također i sama nose rizik obolijevanja od bolesti srca i moždanog udara.

Suvremeno društvo može djecu izložiti čimbenicima rizika poput dijeta s premalo kalorija ili bogatih „lošim" mastima i šećerima; aktivnostima poput računalnih igara koje odvraćaju od tjelesne aktivnosti; u nekim zemljama oglašavanja duhanskih proizvoda koje potiče pušenje ili okoline pune duhanskoga dima.

O Svjetskoj kardiološkoj federaciji

Svjetska kardiološka federacija na čelu je svjetske borbe protiv bolesti srca i moždanog udara preko ujedinjene zajednice od 200 organizacija koja povezuje kardiološka društva i zaklade u više od 100 zemalja. Kroz zajedničke napore, pomažemo ljudima diljem svijeta da žive dulje, bolje i zdravije.

Svjetski dan srca - letak (pdf)