x
x

Voće i povrće smanjuje simptome astme

  12.09.2012.

Randomiziranim kontroliranim pokusom koji je uključio 137 asmatičara uočeno je da unos karotenoida može popraviti kliničku sliku oboljelih.

Voće i povrće smanjuje simptome astme
U osoba koje su imale prehranu siromašnu antioksidansima na kraju 14-og tjedna uočen je porast C-reaktivnog proteina, markera upale, u plazmi.

Sudionici studije su tijekom 14 dana dobivali ili prehranu bogatu antioksidansima (5 serviranja povrća te 2 serviranja voća dnevno) ili prehranu siromašnu antioksidansima (manje od 2 serviranja povrća i 1 serviranje voća dnevno).

Osobe koje su dobivale prehranu bogatu antioksidansima primali su placebo, a osobe koje su dobivale prehranu siromašnu antioksidansima primale su ili placebo ili ekstrakt rajčice koji je sadržavao 45 mg likopena.

Prema rezultatima, osobe koje su dobivale prehranu bogatu antioksidansima imale su bolju prohodnost dišnih puteva u odnosu na osobe koje su dobivale prehranu siromašnu antioksidansima, a kod kojih je na kraju 14-og tjedna uočen porast C-reaktivnog proteina (marker upale) u plazmi. Likopen nije utjecao na prohodnost dišnih puteva kao ni na sistemsku upalu.

Izvor: Am J Clin Nutr, 2012 Sep; 96(3): 534-43.