x
x

Bol u zdjelici – radiološka obrada

  08.09.2012.

Za radiološku procjenu bolesti organa zdjelice u žena i muškaraca najčešće se koriste pregledi ultrazvukom, kompjutoriziranom tomografijom (CT) i magnetnom rezonancijom (MR). Napredak tehnologije omogućio je kvalitetan prikaz organa abdomena i zdjelice i njihovih patoloških promjena, unatoč fiziološkom gibanju organa uvjetovanih disanjem, peristaltikom crijeva i pulzacijom krvnih žila.

Bol u zdjelici – radiološka obrada

Za radiološku procjenu bolesti organa zdjelice u žena i muškaraca najčešće se koriste pregledi ultrazvukom, kompjutoriziranom tomografijom (CT) i magnetnom rezonancijom (MR). Napredak tehnologije omogućio je kvalitetan prikaz organa abdomena i zdjelice i njihovih patoloških promjena, unatoč fiziološkom gibanju organa uvjetovanih disanjem, peristaltikom crijeva i pulzacijom krvnih žila. Ultrazvuk se u žena radi transabdominalnom i/ili transvaginalnom sondom, a u muškaraca transabdominalnom i/ili transrektalnom sondom. Metoda je ovisna o pregledavaču, a analiza je često limitirana konstitucijom i meteorizmom bolesnika. Zbog brzine snimanja i dostupnosti uređaja, CT je potrebno koristiti kao prvu radiološku metodu u hitnim stanjima i u analizi akutnih bolesti, zatim kada je potrebno snimiti veći dio tijela (npr. abdomen i zdjelicu), te u slučajevima kada je uz reproduktivne organe potrebno analizirati i zahvaćenost gastrointestinalnog i uropoetskog sustava patološkim procesom. Pri CT pregledu potrebno je odabrati optimalan protokol snimanja i primjene kontrastnog sredstva. Zbog velike kontrastnosti mekih tkiva MR je radiološka metoda izbora za detaljan prikaz patoloških promjena ženskog reproduktivnog sustava i prostate.

Najčešći uzrok akutne boli u zdjelici u oba spola su bolesti gastrointestinalnog sustava (apendicitis, divertikulitis, Crohnova bolest) i uropoetskog sustava (ureterolitijaza, pijelonefritis). U osoba ženskog spola čest uzrok boli u zdjelici su i bolesti reproduktivnog sustava, kod akutne boli najčešće se radi o upalnoj bolesti zdjelice, ektopičnoj trudnoći, rupturi ovarijalne ciste, torziji ovarija ili degeneraciji mioma uterusa, dok je kronična bol često uzrokovana endometriozom, ili rjeđe anomalijama razvoja Müllerovih vodova. Točna procjena uzroka boli u zdjelici, kao i proširenosti patološkog procesa radiološkim metodama, značajno pridonosi odluci o daljnjem konzervativnom, intervencijskom ili kirurškom liječenju bolesnika.

4. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama,
Opatija, 2012.