x
x

Politika je u genima

  04.09.2012.

Studije koje tvrde da su političke preferencije genetski određene su jako atraktivne za medije, a imaju i veliki publicitet u časopisima. U pravo vrijeme, na početku Republikanske nacionalne konvencije u Tampi, časopis Trend in Genetics je izdao tiskovno priopćenje povodom objave preglednog članka glede istraživanja o genetici i političkom ponašanju

Politika je u genima

"Zid koji je odjeljivao politiku od genetike stvarno počinje pucati", kaže autor Petar Hatemi s Penn Statea (trenutno na Sveučilištu u Sydneyu). "To je veliki napredak, jer se ova dva područja mogu međusobno informirati kako bi odgovorila na neka vrlo složena pitanja o individualnim razlikama u političkim stavovima."Blizanačke studije pokazuju da geni imaju neki utjecaj na to zašto ljudi imaju različita mišljenja o političkim pitanjima kao što su smrtna kazna, nezaposlenost i pobačaj. Buduća bi istraživanja, koja će uključivati studije o genskoj ekspresiji i sekvenciranju, mogla dovesti do dubljih spoznaja o utjecaju gena na političke stavove i imati veći utjecaj na javnu politiku.

"Posvješćivanje javnosti kako njihov um radi i utječe na njihovo političko ponašanje je izuzetno važno", kaže Hatemi. "Ono ima stvarne implikacije na smanjenje diskriminacije, vanjsku politiku, javno zdravstvo, promjenu stava i mnoga druga politička pitanja."Doduše, dr. Hatemi mora svladati veliku količinu skepse od strane društvenih znanstvenika. Kritičari mrko govore o revoluciji u smislu samog čovječanstva.Velik dio tog neprijateljstva potječe od društvenih znanstvenika. "Dokazano je da je teško ući u poštenu raspravu s društvenim znanstvenicima o ograničenjima svojstvenim za rad u genetici i još uvijek koristiti metode na progresivan i koristan način", pišu Hatemi i koautorica studije Rose McDermott sa Sveučilišta Brown.

Genetska veza s ponašanjem nije posljedica pojedinačnih gena, priznaje on, nego složene međuigre mnogo gena. "Ne postoji gen za liberalizam ili bilo koju političku osobinu." Napredak je spor, ali veća sofisticiranost će dovesti do boljeg razumijevanja, tvrdi on samouvjereno. Mnogi od najtvrdokornijih političkih problema jasno su povezani s velikim evolucijskim temama seksa i opstanka, tako da mora postojati genetska komponenta.

U suštini, ono što Hatemi i McDermott predviđaju jest ohrabrujući oblik nekoć prezrenog područja eugenike. "Korištenje pokreta eugenike na potpuno drukčiji način, integracija genetike i javne politike je rabljena kako bi se pomoglo pojedincima na svojstven način, čime se smanjuju zdravstveni rizici, promiče zdravi način života i povećava tolerancija za različitost."

Izvornik: bioedge.org
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.