x
x

Preventivna nutritivna podrška je korisna tijekom liječenja hepatitisa C

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  04.09.2012.

Nutritivna podrška tijekom antivirusne terapije kod oboljelih od hepatitisa C pomaže kontrolirati gubitak težine i poboljšava kvalitetu života, objavljeno je u mrežnom izdanju časopisa Journal of Hepatology.

Preventivna nutritivna podrška je korisna tijekom liječenja hepatitisa C

Prema mišljenju nizozemskih istraživača nutritivna potpora bi se trebala uzeti u obzir kod svih bolesnika koji primaju antivirusnu terapiju pegiliranim interferonom-alfa i ribavirinom.

Istraživači su u randomizirano istraživanje uključili 53 bolesnika, a njih 27 je dobilo savjete o prehrani koji su sadržavali preporuku o konzumiranju češćih, ali manjih obroka i energetskih napitaka bogatih bjelančevinama koji su trebali uzimati jednom dnevno prije spavanja. Preostali sudionici su također dobili preporuke vezane uz način prehrane, a energetski napitak samo ukoliko im je težina pala najmanje 5% u odnosu na referentne vrijednosti.

Tijekom 24 tjedna sudionici obje skupine izgubili su na težini, no u skupini koja je primila energetski napitak prosječan gubitak je iznosio samo 0,3 kg (0,3%), dok je u kontrolnoj skupini bio 5,4 kg (6,9%).

Tijekom istraživanja su se probavni simptomi pojačali, a kvaliteta života značajno pogoršala u obje skupine, no oštećenja su bila znatno manja u intervencijskoj skupini. Uočeno je i značajno smanjenje energije, proteina i masnoće u kontrolnoj skupini, dok je u intervencijskoj skupini taj unos povećan.

Analize su pokazale da nije bilo značajne razlike u trajnom virološkom odgovoru među skupinama, no u intervencijskoj skupini je prijavljen znatno manji broj nuspojava.

Istraživači zaključuju, savjetovanje u kombinaciji s dodatkom prehrani, sprječavaju gubitak težine , ublažavaju probavne simptome i broj nuspojava tijekom antivirusne terapije hepatitisa C.