x
x

Kako definirati 'začeće' kod surogat-majčinstva?

  21.08.2012.

Jedna sutkinja iz Brisbanea (Australija), možda je prva u svijetu učinila pomak definiranjem riječi "začeće". Sutkinja Leanne Clare razmatrala je Queenslandski Zakon o surogatstvu koji zahtijeva potpisivanje sporazuma "prije nego je dijete začeto". No,niti u Queenslandu niti u susjednom New South Walesu nitko nije definirao što podrazumijeva "začeće". Sutkinja je usvojila kontroverzno tumačenje onoga što je u suštini medicinsko pitanje.

Kako definirati 'začeće' kod surogat-majčinstva?

Po njoj začeće nije trenutak spajanja jajne stanice i spermija, nego trenutak implantacije u maternicu. Ovakvo tumačenje je, tvrdi ona, više u skladu s ciljem Zakona, a to je da surogatstvo postane dosljednije i pouzdanije. Ako bi sporazum morao biti potpisan prije nego bi embriji bili stvoreni u IVF klinici, neke žene možda ne bi imale vremena pronaći surogat-majku.

"Uporaba in vitro oplodnje sada je široko rasprostranjena. Prema mom iskustvu kada laici govore o IVF postupcima imaju tendenciju pridržati izraz 'začeti' za situaciju u kojoj se embrij implantira u maternicu i žena zatrudni, što razlikuju od postupka implantacije. Zadovoljna sam jer u običnom svakodnevnom jeziku u zajednici, termin začeti dijete znači više nego što se može postići u epruveti i odnosi se na početak trudnoće u tijelu žene."

To je vrlo relevantno za IVF i surogatstvo, jer embriji mogu čamiti u spremnicima tekućeg dušika godinama. U trenutnom slučaju, embrij je nastao 2008., sporazum o surogatstvu potpisan je u travnju 2011., a implantacija se dogodila u srpnju 2011. Dakle, sporazum bi bio važeći.

Izvornik: brisbanetimes.com.au
Preveo: Slaven Falamić, mag.pharm.