x
x

Muška kontracepcija na pomolu?

  20.08.2012.

Američki znanstvenici su možda pronašli učinkovitu i nehormonsku kontracepcijsku pilulu za muškarce. Studija objavljena u časopisu Cell pokazuje da jedna mala molekula muške miševe čini povratno neplodnima bez stavljanja 'prigušivača' na njihov seksualni nagon. Kada životinje prestanu uzimati ovaj novi oblik kontracepcije, njihova sperma se oporavi te su u mogućnosti ponovno biti očevi savršeno zdravih potomaka.

Muška kontracepcija na pomolu?

"Ovaj spoj stvara brzo i reverzibilno smanjenje broja spermija i njihove pokretljivosti bez dugoročnih učinaka na plodnost", kaže glavni autor James Bradner s Instituta za rak Dana-Farber.

Do muške kontracepcijske pilule nije lako doći velikim dijelom zbog prelaska bilo kojeg lijeka kroz krvno-testisnu barijeru, gdje može doći do stanica koje proizvode spermije. Poznat kako JQ1, spoj cilja na protein specifičan za testis BRDT koji je bitan za plodnost. Kada se miševima da BRDT-inhibirajuća molekula, oni počnu proizvoditi manje sperme i tako nastali spermiji nisu dobro pokretni. Nema očitih neželjenih nuspojava na buduće potomke mužjaka. "Mi predviđamo da se naša otkrića mogu u potpunosti prenijeti na muškarce, pružajući novu i učinkovitu strategiju za mušku kontracepciju", pišu istraživači.

Međutim, nisu svi uvjereni u to. "Oni su pronašli lijep sustav za proučavanje spermatogeneze, ali bilo bi pretnciozno reći da postoji ljudska primjena u bliskoj budućnosti", kaže Mark Gill, iz Istraživačke zaklade Novartis u Švicarskoj. On ističe da je moglo doći do razvojnih poremećaja nezamijećenih od strane istraživača ili problema koji se razviju kasnije u životu. Farmaceutske kompanije su prestale raditi na muškoj kontracepciji, jer je to prerizično.

Izvornik: bioedge.org
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.