x
x

Počela sezona ambrozije

  19.07.2017.

U zraku su se pojavila prva peludna zrnca visoko alergene korovne biljke ambrozije stoga treba upozoriti osobe alergične na ambroziju da započnu s terapijom.

Počela sezona ambrozije
Na širem području grada Zagreba udio peludi ambrozije u ukupnom peludnom spektru iznosi 11%, što ga čini visoko zastupljenim. Prosječno, vrijeme polinacije ambrozije traje 80 dana, a čak 26 dana prisutna je u visokim koncentracijama.

Izvorno unešena iz Sjeverne Amerike, ambrozija je postala vodeća strana biljna vrsta u Europi. U regijama u kojima se proširila uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, prvenstveno astmu i sezonski alergijski rinitis. S klimatskim promjenama, zabilježeno je i evidentno povećanje površina infestiranih ambrozijom iz godine u godinu.

U novije vrijeme, sve više se pažnje posvećuje uvidu u troškove gospodarstva uzrokovanih ambrozijom te se procjenjuje da isti terete europsko gospodarstvo čak 4,5 milijardi € godišnje, uz utjecaj na kvalitetu života milijuna ljudi. Na širem području grada Zagreba udio peludi ambrozije u ukupnom peludnom spektru iznosi 11%, što ga čini visoko zastupljenim. Prosječno, vrijeme polinacije ambrozije traje 80 dana, a čak 26 dana prisutna je u visokim koncentracijama. Maksimalne dnevne koncentracije izmjerene su krajem kolovoza.

Vrlo je zanimljiv podatak da je pelud ambrozije evidentirana i u onim područijima u kojima sama biljka ambrozije uopće nije prisutna. Objašnjenje ove pojave, vrlo je jednostavno, pelud nošena strujama vjetra širi se u radijusu i do 200 km.

Ambrozija se vrlo teško suzbija. Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i kemijske mjere suzbijanja. Mehaničke mjere uključuju pravovremeno uništavanje ove biljke čupanjem ili košenjem, prije nego počne period cvatnje. Agrotehničke mjere predstavljaju osnovne agrotehničke mjere suzbijanja korova. U slučaju većih površina preporučuje se košnja.

Upozorenje: Ne dirajte ambroziju kada cvjeta jer trešnjom biljka otpušta pelud. U razdoblju cvatnje opasno ju je čupati, kositi ili prolaziti kroz njeno polje!

Izvor: www.stampar.hr

Više: PLIVAzdravlje: Ambrozija