x
x

Uloga tamsulosina u liječenju simptoma donjih mokraćnih putova

  08.08.2012.

Simptomi donjih mokraćnih puteva („low urinary tract symptoms - LUTS“), prisutni su u oko 40% muškaraca u dobi iznad 45 godine života, a s godinama života se taj postotak postupno povećava prateći godine života. Prethodni termin koji se često upotrebljavao za navedeno stanje bio je prostatizam.

Uloga tamsulosina u liječenju simptoma donjih mokraćnih putova
Tegobe, koje izraženo remete kvalitetu života, su praćene iritacijsko - opstukcijskim simptomima učestalosti mokrenja, urgencijom, disurijom, nikturijom, slabijim mlazom urina, nedovoljnim izmokravanjem, otežanim početkom mokrenja

Međutim, izvor tegoba nije samo jedan organ, već skup zbivanja koji se događanju na mekotkivnom, lokomotornom, žlijezdanom i hormonalnom sustavu. Samim tim sindrom donjih mokraćnih puteva nije isključivo vezan uz muški spol, već se u određenim oblicima javlja i kod žena.

Tegobe, koje izraženo remete kvalitetu života, su praćene iritacijsko - opstukcijskim simptomima učestalosti mokrenja, urgencijom, disurijom, nikturijom, slabijim mlazom urina, nedovoljnim izmokravanjem, otežanim početkom mokrenja. Uzroci tegoba mogu biti: urinarna infekcija, kronična upala prostate, benigna prostatična hiperplazija, nestabilnost mišića detruzora, bolesti genitalnih organa, zloćudne bolesti mokraćnog mjehura i prostate, kamenci u donjim dijelovima mokraćovoda i mokraćnog mjehura, neurološke bolesti poput multiple skleroze, sindroma caude equine, ozljeda leđne moždine, bolesti endokrinološkog sustava i kardiorespiracijskog sustava.

Uz anamnezu i klinički pregled u postavljanju dijagnoze koriste se osnovni lab.nalazi krvi i mokraće, tumorskih markera (PSA) i hormona. Ultrazvuk, uroflow i urodinamika, te uretrocistoskopija su metode koje nadopunjuju odradu, kao i tzv. IPSS upitnik („International Prostate Symptom Score") ili „dnevnik mokrenja" za pacijente.

Terapijske metode su različite: od preventivnih mjera u načinu života, korištenja biljnih preparata, do medikamentozne terapije i operacijskog liječenja. Vrlo česta je kombinacija većine navedenih metoda.

Tamsulosin

Brojne studije su pokazale visoku učinkovitost tamsulosina u liječenju tegoba s mokrenjem, uz brzi početak djelovanja, bilo kao samostalnu terapiju, bilo u kombinaciji s blokatorima 5-alfa reduktaze (kod muškaraca) i /ili blokatorima muskarinskih receptora (kod oba spola).

Tamsulosin je alfa 1 selektivni blokator. Obzirom da se alfa 1 receptori nalaze u području trigonuma i vrata mokraćnog mjehura i prostatičnog dijela mokraćne cijevi, ali i u distalnoj trećini (cca 7 cm od ušća) mokraćovoda, djelovanjem tamsulosina dolazi do opuštanja muskulature u navedenim područjima, uz smanjivanje ili potpuni nestanak opstrukcijsko-iritacijskim simptoma pri tegobama s mokrenjem. Brojne studije su pokazale visoku učinkovitost tamsulosina u liječenju tegoba s mokrenjem, uz brzi početak djelovanja, bilo kao samostalnu terapiju, bilo u kombinaciji s blokatorima 5-alfa reduktaze (kod muškaraca) i /ili blokatorima muskarinskih receptora (kod oba spola). Prednost tamsulosina je i u mogućnosti da se nakon početne kontinuirane terapije (3-4 mjeseca), može koristiti i u intermitentnim intervalima sukladno tegobama. Dodatna mogućnost primjene tamsulosina je i pri pokušajima eliminacije kamenaca iz distalnog dijela mokraćovoda, gdje blokiranjem receptora olakšava peristalitiku i prolaz konkrementu.

Tamsulosin je lijek koji u ispravnim indikacijama može učinkovito pomoći u rješavanju tegoba simptoma donjih mokraćnih putova kako kod muškaraca tako i kod žena.

Vladimir Mozetič
Poliklinika „Medico", Rijeka

4. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama,
Opatija, 2012.