x
x

31. Međunarodni tjedan dojenja: Zaštita dojenja je zajednička odgovornost

  06.08.2021.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se tek svako peto dijete u dobi od tri do šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom. Zbog iznimne važnosti majčinog mlijeka za zdravlje i djece i majki, cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da do 2025. godine, barem svako drugo dijete te dobi se isključivo hrani majčinim mlijekom.

31. Međunarodni tjedan dojenja: Zaštita dojenja je zajednička odgovornost

„Ponosan sam da hrvatski zdravstveni sustav već gotovo tri desetljeća daje punu podršku zaštiti, promidžbi i potpori dojenja. Zahvaljujući tome, sva javna hrvatska rodilišta ispunila su kriterije UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije za dobivanje naziva „Rodilište - prijatelj djece“, što je značajno postignuće i na međunarodnom planu. Dodao bih da je u tijeku donošenje Nacionalnog plana razvoja zdravstva od 2021. do 2027. i Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja od 2021. do 2025. godine u kojima se planira nastavak aktivnosti potpore dojenju, kao i nastavak rada na implementaciji Međunarodnog pravilnika za reklamiranje nadomjestaka za majčino mlijeko kroz nacionalnu regulativu te provođenje programa „Rodilište - prijatelj majki i djece“. Upravo na tom tragu, Ministarstvo zdravstva zajedno sa svojim partnerima priključuje se obilježavanju ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna dojenja uz poruku „Zaštita dojenja: zajednička odgovornost“, kazao je ministar zdravstva, izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. u povodu Međunarodnog tjedna dojenja.

Posebnu ulogu u zaštiti prava majke i djeteta u dojenju predstavlja poštivanje Međunarodnog pravilnika o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko (Kod). Riječ je o iznimno važnom dokumentu kojim se štiti pravo dojenčadi na prehranu majčinim mlijekom kroz skup propisa i preporuka kojima se regulira reklamiranje industrijskih pripravaka mlijeka za dojenčad, bočica za hranjenje i dudica, duda varalica te ostale hrane za dohranu dojenčadi.

Pojavom nove zarazne bolesti COVID-19 provedba ocjene statusa rodilišta na uobičajen način te je u cilju održivosti programa Rodilište – prijatelj djece u Hrvatskoj predložen novi pristup načinu ocjenjivanja uporabom tehnologije online. S obzirom da ni u svijetu nije bilo takvih iskustva održana su dva webinara u kojem su članice ocjenjivačkog tima pripremljene za online način vođenja razgovora prema strukturnim upitnicima Svjetske zdravstven organizacije i Unicefa. To je uključivalo online razgovore s majkama pri tome poštujući njihovu privatnost. Ovaj inovativan postupak nije bio lak i jednostavan rezultati su ohrabrujući te postoji opcija da će ovaj hibridni način ocjenjivanja zaživjeti i drugdje u svijetu imajući u vidu da živimo u uvjetima epidemije.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima sva javna rodilišta njih 31 imaju status „Rodilišta - prijatelji djece“, no održivost programa i održavanje standarda ostaju izazov. Potrebno je i dodatno podržati osnivanje grupa za podršku dojenju, edukaciju zdravstvenog osoblja te toplu podršku cijele zajednice majkama koje žele dojiti što predstavlja poseban izazov u vremenu epidemije.

Ministarstvo zdravstva