x
x

Fiksna kombinacija dorzolamida i timolola u liječenju glaukoma

  07.08.2012.

Učinkovitost fiksne kombinacije dorzolamid 2%/timolol 0,5% kod bolesnika s primarnim glaukomom otvorenog kuta istražena je u odnosu na pojedinačnu terapiju, a rezultati istraživanja objalvjeni su u Liječničkom vjesniku.

Fiksna kombinacija dorzolamida i timolola u liječenju glaukoma

Povišeni intraokularni tlak (IOT) jedan je od rizika u patogenezi glaukoma. U posljednjem desetljeću u primjeni su novi antiglaumatozni lijekovi - fiksne kombinacije lijekova.

Cilj je ove prospektivne studije u trajanju od 6 mjeseci na 130 bolesnika ispitati učinkovitost fiksne kombinacije dorzolamid 2%/timolol 0,5%, u monoterapiji, zamjenskoj terapiji i pridodanoj terapiji kod bolesnika s PGOK.

Bolesnici su podijeljeni u tri skupine prema vrsti terapije, a IOT se kontrolira nakon 7 dana, 1 i 3 mjeseca. U prvoj skupini bolesnika liječenih fiksnom kombinacijom dorzolamid 2%/timolol 0,5% (monoterapija), nakon 3 mjeseca dobije se pad IOT-a od 5,6 mmHg. U drugoj skupini liječenje timololom 0,5% i dorzolamidom 2% zamjenjuje se fiksnom kombinacijom dorzolamid 2%/timolol 0,5% i nakon 3 mjeseca nalazimo porast IOT-a za 0,13 mmHg. Trećoj skupini, uz postojeću terapiju pridodajemo i fiksnu kombinaciju dorzolamid 2%/timolol 0,5% te se nakon 3 mjeseca dobije pad IOT-a za 3,28 mmHg.

Liječenjem fiksnom kombinacijom dorzolamid 2%/timolol 0,5% postiglo se snižavanje IOT-a kod bolesnika liječenih monoterapijom i pridodanom terapijom. Zamjenska terapija ima slično djelovanje kao i pojedinačna terapija. Uz navedeno, jednostavnost primjene i dobra podnošljivost upućuju na učinkovitost lijeka.