x
x

'Seksting' povezan s rizičnim seksualnim ponašanjem kod djevojaka

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  25.07.2012.

'Seksting' je naziv za kombinaciju seksualno eksplicitne poruke i fotografije i danas je postao učestala pojava kod tinejdžera a prema rezultatima studije objavljene u časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine povezuje se s rizičnim seksualnim ponašanjem kod djevojaka.

'Seksting' povezan s rizičnim seksualnim ponašanjem kod djevojaka

Istraživanje je provedeno na oko 1000 učenika srednjih škola u Houstonu i okolici. Učenici su bili različitog etničkog porijekla i odgovarali su na pitanja o 'sekstingu' i svom seksualnom ponašanju.

Ukupno više od četvrtine ispitanika izjavilo je da je slalo svoje obnažene fotografije e-mailom ili mms-om, dok je od preko 50% ispitanika bilo zatraženo da pošalju svoje slike.

Kod djevojaka koje su koristile 'seksting' zabilježena je veća učestalost određenih seksualnih ponašanja: započinjanje veza, stupanje u seksualne odnose, seksualni odnosi s više partnera, konzumiranje alkohola ili droga prije seksualnog odnosa. Kod mladića takva povezanost nije zapažena.

S obzirom na zapaženu povezanost 'sekstinga' i određenih seksualnih ponašanja autori studije sugeriraju pedijatrima i ostalim kliničarima koji se bave zaštitom zdravlja adolescenata da provedu probir (screening) na pojavu 'sekstinga'. Naime, pitanje o 'sekstingu' može im pružiti bolji uvid u to da li je tinejdžer uključen u ostale oblike seksualnog ponašanja.