x
x

Britanski liječnici i dalje protiv pomognutog samoubojstva

  06.07.2012.

Britansko liječničko udruženje (BMA) se oduprlo pritisku od strane nekih članova da promijene svoj stav s protivljenja na neutralnost glede pomognutog samoubojstva. U srijedu, 27. lipnja su delegati BMA na svojoj godišnjoj konferenciji u Bournmouthu odbacili dvodijelni prijedlog.

Britanski liječnici i dalje protiv pomognutog samoubojstva

Prvi dio je sadržavao izjavu da je 'potpomognuto umiranje stvar društva, a ne medicinske struke', dok je drugi dio sadržavao da 'BMA treba usvojiti neutralan stav' oko izmjene zakona. Oba prijedloga su odbačena.

Lobistička skupina unutar BMA, Zdravstveni stručnjaci za potpomognuto umiranje, snažno se zalagala za stav oko 'promišljene' neutralnosti. Njihov čelnik, Raymond Tallis, erudit koji je osim liječničke struke pisac i filozof, izjavio je na konferenciji da je sadašnji sustav "moralno proturječan".

"Oni od vas koji tvrde da palijativna skrb može riješiti sve probleme svih bolesnika jednostavno ignoriraju kliničku stvarnost. Stvarnost u kojoj neki pacijenti traže kraj svog užasnog trpljenja predodređenog na smrt od dehidracije i gladi, neuspjelog samoubojstva ili groznog putovanja u smrt u inozemstvu. Neutralnost je prikladna, jer je medicinska struka podijeljena."

Međutim, prevladali su argumenti koje je iznio odlazeći predsjednik BMA Hamish Meldrum. On je rekao:
"Prvi dio ovog prijedloga kaže da je to stvar društva, a ne medicinske struke. Medicinska struka nije samo dio društva, nego su to i članovi medicinske struke koji će morati provoditi želje društva ako dođe do promjena u zakonu.

U drugom dijelu prijedloga kaže se kako BMA treba usvojiti neutralan stav glede promjena u zakonu. Mislim da je usvajanje neutralnog stava vjerojatno najgora od svih opcija. Neutralnost nas teži isključiti iz argumenta, argumenta koji će imati veliki utjecaj na radni život liječnika.

Ovdje ne polazim iz bilo kakvog snažnog vjerskog gledišta, polazim na temelju činjenice što sam radio kao liječnik 40 godina - uglavnom u općoj praksi - gdje sam se uvijek osjećao da sam u mogućnosti, u gotovo svakoj prigodi, dati podršku svojim pacijentima kada su umirali, a da nisam aktivno okončavao njihove živote."

Izvornik: independent.co.uk
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.