x
x

Antibiotici sigurni i učinkoviti u liječenju nekompliciranog apendicitisa

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  29.06.2012.

Metaanaliza četiriju studija provedenih na ukupno 900 bolesnika podijeljenih u dvije skupine ovisno o načinu liječenja: apendektomija ili antibiotska terapija (apendektomija po potrebi, nakon primjene antibiotika), pokazala je da su antibiotici dobra alternativa apendektomiji u liječenju nekompliciranog apendicitisa.

Antibiotici sigurni i učinkoviti u liječenju nekompliciranog apendicitisa

Ujedno su rezultati pokazali da je antibiotska skupina imala 30% smanjen rizik od razvoj komplikacija kao što su perforacija crvuljka i peritonitis, a nije bilo razlike među skupinama ni u dužini boravka u bolnici, učinkovitosti liječenja te riziku za razvoj kompliciranog apendicitisa. Od 470 bolesnika u antibiotskoj skupini 40% ih je ipak kasnije završilo na apendektomiji (tijekom godine dana).

Na osnovu navedenog, autori zaključuju da za incijalno liječenje nekompliciranog apendicitisa antibiotska terapija predstavlja dobrodošlu opciju. Zamoljen za komentar, urednik Journal Watch Emergency Medicine, Ron Walls je rekao da ostaje puno otvorenih pitanja vezanih uz selekciju bolesnika za antibiotsku terapiju, broj kasnijih komplikacija i broj bolesnika koji tijekom jedne godine ipak završe na apendektomiji. Dok se ne dobiju odgovori na sva ova otvorena pitanja, apendektomija ostaje metoda izbora u liječenju apendicitisa.