x
x

Više vlakana u prehrani adolescenata

  18.09.2012.

Adolescenti koji ne jedu dovoljno vlakana skloniji su debljini i imaju veće vrijednosti pokazatelja upale u krvi, odnosno povećani rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Više vlakana u prehrani adolescenata

Američki adolescenti (u dobi od 14 do 18 godina) u prosjeku konzumiraju oko jednu trećinu preporučene količine vlakana na dan. Preporučeni dnevni unos vlakana je 28 grama za žene i 38 grama za muškarce, a samo 1 % mladih Amerikanaca stvarno konzumira preporučene dnevne vrijednosti vlakana.

Unos vlakana treba povećeti na način da se više jede voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Adolescenti koji uzimaju svojom prehranom premalo vlakana imaju i veće nakupine masnih naslaga oko trbuha, veće vrijednosti upalnih faktora (poput citokina), te niže vrijednosti protektivnog adiponektina, koji pomaže tijelu da iskoristi glukozu, a sprečava i upalna stanja.

Vrijednosti adiponektina se smanjuju i kad se poveća količina masnog tkiva, a debljina se i smatra stanjem kronične upale.

Vlakna djeluju na način da ubrzavaju prolazak hrane kroz probavni sustav, poboljšavljaju osjetljivost na inzulin, ubrzavaju osjećaj sitosti čime indirektno smanjuju ukupnu konzumacju hrane. Također, apsorbiraju i eliminiraju upalne faktore.

Izvor:Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism

VEZANI SADRŽAJ > <