x
x

Primjena vitamina D i kalcija u sindromu policističnih jajnika

  08.06.2012.

Uzimanje nadomjestaka vitamina D i kalcija moglo bi ublažiti učinke sindroma policističnih jajnika, otkrili su iranski znanstvenici.

Primjena vitamina D i kalcija u sindromu policističnih jajnika

Istraživanje je provedeno na 100 neplodnih žena sa sindromom policističnih jajnika. 50 žena dobivalo je metformin 1500 mg/dan, dok je ostalih 50 žena dobivalo metformin 1500 mg/dan plus kalcij 1000 mg/dan i vitamin D 100,000 IU/mjesec u trajanju od 6 mjeseci.

Nakon evaluacije svih rezultata i završetka istraživanja, istraživači su otkrili sljedeće: smanjio se BMI (indeks tjelesne mase), poboljšala se regularnost menstrualnog ciklusa, kao i plodnost u skupini žena koje su dobivale vitamin D i kalcij. Zanimljivo je istaknuti da je prije istraživanja 83% ispitivanih žena imalo nedostatak vitamina D (35% je imalo tešku deficijenciju). Nakon istraživanja, 74% žena u skupini koja je dobivala vitamin D i kalcij imalo je normalne vrijednosti vitamina D u krvi.

Ovi rezultati ukazuju da nadomjesci kalcija i vitamina D poboljšavaju smanjenje tjelesne mase, sazrijevanje folikula, regularnost menstrualnog ciklusa i hiperandrogenizam kod neplodnih žena sa sindromom policističnih jajnika.