x
x

Talijanski zanstvenici o "avionskoj glavobolji"

  08.06.2012.

Letenje zrakoplovom stvara glavobolju mnogim putnicima i to doslovno, a oblik boli koja se razbuktava tijekom slijetanja nazvan je "avionskom glavoboljom".

Talijanski zanstvenici o "avionskoj glavobolji"

Neuobičajena, specifična bol u glavi - obično jaka na jednoj strani glave i u blizini oka - prvi put je spomenuta u medicinskoj literaturi 2004. godine, a idućih je godina zabilježeno još nekoliko desetaka slučajeva.

Sada su talijanski znanstvenici napisali u stručnom časopisu Cephalagia da se "avionska glavobolja" treba smatrati novim podtipom glavobolje i predložili su popis kriterija koje mogu koristiti liječnici kako bi je dijagnosticirali.

"Glavobolja povezana s letenjem zrakoplovom, nazvana avionska glavobolja, je nedavno opisan oblik glavobolje koji se isključivo javlja prilikom leta i to posebice za vrijeme slijetanja", napisao je znanstvenik Federico Mainardi iz bolnice Giovanni e Paolo u Veneciji.

Ta glavobolja obično kratko traje, manje od 30 minuta kod 96 posto ljudi. Samo manji broj ljudi ima uvijek glavobolju tijekom slijetanja, a kod većine se ona javlja samo na nekim letovima. Zasad nije poznat točan uzrok "avionske glavobolje".