x
x

Tjedan svjesnosti o celijakiji od 03. do 10. lipnja

  03.06.2012.

U Hrvatskoj se od 3. do 10. lipnja obilježava Tjedan svjesnosti o celijakiji, kroničnoj bolesti probavnog sustava koju uzrokuje trajna nepodnošljivost na protein gluten, koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma, raži i zobi.

Tjedan svjesnosti o celijakiji od 03. do 10. lipnja

U Celiko centru u Zagrebu, u Tomašićevoj 10, tijekom cijeloga tjedna održavat će se okrugli stolovi i predavanja o bezglutenskoj prehrani, tečaj pripreme bezglutenskih namirnica, besplatna savjetovanja o probiru na celijakiju i dijetoterapiju itd. U nedjelju, 10. lipnja, na zagrebačkom Jarunu bit će organiziran bezglutenski piknik uz cjelodnevno druženje članova Hrvatskog društva za celijakiju.

Celijakija zahvaća sve dobne skupine i oba spola podjednako. Može se javiti u ranom djetinjstvu, nekoliko mjeseci nakon uvođenja žitarica u prehranu dojenčadi ili kasnije tijekom života, izazvana nekim «okidačem» iz okoliša. Simptomi su različiti, a najčešće učestali proljev, bolovi i nadutost u trbuhu, gubitak tjelesne mase, plinovi, umor itd. Postoji i tzv. tihi oblik bolesti koji ima blage simptome, a otkriva se probirom u populaciji.

Jedini lijek za oboljele je bezglutenska dijeta koje se valja pridržavati cijeloga života. Često su oboljelima potrebni mjeseci ili čak godine dijetoterapije za potpuni oporavak, a ponovno uzimanje glutena u prehrani dovodi do povratka bolesti.

Budući da deklariranje glutena na proizvodima nije zakonom propisano, konkretna pomoć oboljelim od celijakije je analiziranje količine glutena u namirnicama ili grupama namirnica. Novom Uredbom 41/2009 regulirane su količine glutena ovisno o porijeklu i vrsti pojedinih bezglutenskih namirnica, te deklariranje glutena. Uredba je u Republici Hrvatskoj propisana Pravilnikom o hrani bez glutena (Narodne novine 83/2010).