x
x

Vitamin K2: nova nada za oboljele od Parkinsonove bolesti

  27.05.2012.

Objavljeno je istraživanje o primjeni vitamina K2 kod oboljelih od Parkinsonove bolesti. Primjenom vitamina K2 ponovno dolazi do aktivacije defektnih mitohondrija i proizvodnje energije, odnosno do poboljšanja transporta elektrona u mitohondrijima.

Vitamin K2: nova nada za oboljele od Parkinsonove bolesti

Ako se gleda na razini stanice, kod bolesnika s Parkinsonovom bolesti dolazi do poremećaja u aktivnosti mitohondrija i transporta elektrona, rezultirajući time da mitohondriji ne proizvode dovoljnu količinu energije za funkcioniranje stanice. U pojedinim djelovima mozga to će rezultirati odumiranjem stanica, čime se mijenja komunikacija između živčanih stanica. Sve na kraju rezultira tipičnim simptomima: smanjena pokretljivost (akinezija), tremor i ukočenost mišića.

Stvarni se uzrok Parkinsonove bolesti ne zna, no u zadnjih godina znanstvenici su opisali nekoliko genetskih defekata (mutacija) koje mogu voditi prema smanjenoj aktivnosti mitohondrija.

Upravo istraživanjem tih genskih mutacija na vinskoj mušici, dokazano je da primjenom vitamina K2 ponovno dolazi do aktivacije defektnih mitohondrija i proizvodnje energije, odnosno do poboljšanja transporta elektrona u mitohondrijima. Time se ispravljaju i simptomi povezani s parkinsonizmom.

Izvor: Science