x
x

Način života nakon postavljene dijagnoze karcinoma

  14.05.2012.

Prema novim smjernicama Američkog udruženja za karcinom, održavanje zdrave tjelesne mase, adekvatna tjelesna aktivnost i pravilna prehrana mogu smanjiti recidiv mnogih karcinoma i produljiti razdoblje bez simptoma, nakon što se jednom postavi dijagnoza zloćudne bolesti.

Način života nakon postavljene dijagnoze karcinoma

Živjeti zdravo, odnosno biti tjelesno aktivan i jesti pravilnu prehranu, trebala bi biti osnovna misao svake osobe kojoj je postavljena dijagnoza karcinoma.

Na temelju analize znanstvenih dokaza i kliničke prakse, a vezano uz optimalnu prehranu i tjelesnu aktivnost nakon dijagnoze karcinoma, neke od preporuka za bolesnike oboljele od karcinoma su sljedeće:

• Izbjegavanje dobivanja na tjelesnoj masi tijekom liječenja jednako je važno i za bolesnike normalne tjelesne mase, kao i za pretile.

• Namjerno mršavljenje pretilih osoba (provođenje dijete) tijekom oporavka nakon provedenog liječenja karcinoma povezano je s poželjnim učincima na zdravlje.

• Tjelovježba tijekom liječenja karcinoma poboljšava kvalitetu života bolesnika, i povisuje postotak do kraja provedene kemoterapije. Nakon postavljene dijagnoze karcinoma, tjelesna aktivnost smanjuje rizik od recidiva i poboljšava preživljavanje od mnogih karcinoma, uključujući karcinom dojke, debelog crijeva, prostate i jajnika.

• Prehrana koja uključuje puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, peradi i ribe, povezuje se sa smanjenom smrtnosti nakon postavljene dijagnoze karcinoma i provedenog liječenja.

• Potreban je oprez kod primjene suplemenata odnosno dodataka prehrani kod ove skupine bolesnika.

Preporuke također uključuju i specifične smjernice za osobe s karcinomom dojke, debelog crijeva, maternice, jajnika, pluća, prostate, glave i vrata te hematoloških karcinoma. U preporuke su uključeni i odgovori na česta pitanja o alkoholu, organskoj hrani, šećeru, nadomjescima i ostalim područjima od interesa za bolesnike s karcinomom.

Izvor: CA: A Cancer Journal for Clinicians.