x
x

Male doze acetilsalicilne kiseline smanjuje smrtnost od raka?

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  05.05.2012.

Da minimalne dnevne doze acetilasalicilne kiseline smanjuje stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti je već dugo poznato. Najnovije istraživanje objavljeno 18. travnja u online izdanju American Journal of Medicine, pokazuje da acetilsalicilna kiselina smanjuje i stopu smrtnosti od malignih bolesti.

Male doze acetilsalicilne kiseline smanjuje smrtnost od raka?

Autori meta-analize navode da njihovo nalazi njihova istraživanja upućuje na zaključak da bi rasprostranjeno korištenje acetilsalicilne kiseline moglo imati veliki utjecaj na smanjenje smrtnost od malignih bolesti, javno zdravstvo i prevenciju kroz jeftinu intervenciju.

Kako bi istražili učinak svakodnevnog uzimanja niske doze acetilsalicilne kiseline, tim istraživača identificirao je 23 relevantna randomizirana istraživanja koja su uključivala podatke o nevaskularnoj smrtnosti, a 11 istraživanja je sadržavalo i podatke o smrtnosti od karcinoma.

Podaci su pokazali da tijekom prosječnog 2,5 godišnjeg praćenja zabilježeno 944 smrtna slučaja od nevaskularnih bolesti u skupini koja je uzimala acetilsalicilnu kiselinu i 1.074 smrtna slučaja od nevaskularnih bolesti u skupini koja nije uzimala acetilsalicilnu kiselinu. Nalaz predstavlja signifikantnu razliku s relativnim rizikom od 0,88.

Što se tiče smrtnosti od malignih bolesti nalaz je pokazao kako je tijekom prosječnog 2,8 godišnjeg praćenja bilo 162 smrti od karcinoma među korisnicima minimalne doze acetilsalicilne kiseline i 210 smrtnih slučajeva smrti od karcinoma u skupini koja nije uzimala acetilsalicilnu kiselinu. Nalaz također predstavlja značajnu razliku, a relativni rizik smrtnosti od karcinoma bio je 0,77.

Autori navode kako je učinak liječenja bio očit nakon četiri godina praćenja.

Kako su prethodna istraživanja pokazala značajan rizik od krvarenja zbog uzimanja niskih doza acetilsalicilne kiseline istraživači su sažetku istraživanja dodali ovu mjeru opreza.

Javna svijest može dovesti do široke uporabe niske doze acetilsalicilne kiseline sa ili bez savjetovanja s liječnikom ili farmaceutom, a istraživači smatraju kako bi i jedni i drugi trebali biti spremni na pitanja koja se odnose na koristi i rizike acetilsalicilne kiseline izvan tradicionalne uporabe u kardiovaskularnim bolestima.

Am J Med http://dx.doi.org/10.1016/j.amjmed.2012.01.017