x
x

Dan ranog prepoznavanja artritisa: 500 besplatnih pregleda reumatologa

  17.04.2012.

Hrvatski nacionalni odbor Desetljeća kostiju i zglobova 1011-2020. organizira u subotu 21. travnja Dan ranog prepoznavanja artritisa tijekom kojeg će domaći reumatolozi pacijentima darovati 500 besplatnih pregleda. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja.

Dan ranog prepoznavanja artritisa: 500 besplatnih pregleda reumatologa

S obzirom na nedostatan broj reumatologa u našoj zemlji i duža čekanja na pregled, liječnici reumatolozi dobrovoljno su se uključili u tu akciju radi što ranijeg prepoznavanja artritisa. Pacijenti koji žele biti pregledani u subotu 21. travnja u jednoj od sedam bolnica, mogu se naručiti na besplatni telefon 0800 11 17, od 16. do 20. travnja između 8 i 14 sati.

Akcija je namijenjena osobama koje imaju jutarnju ukočenost, bolne i otečene zglobove te do sada nisu bili kod liječnika zbog tih problema.

U akciji će sudjelovati liječnici iz KB Dubrava, KBC Zagreb, KBC Sestara milosrdnica te dr. Drago Čop iz Zagreba, kao i liječnici KBC Osijek, KBC Rijeka i Thallasoterapije iz Opatije.

 

Reumatoidni artritis i ankilozantni spondilitis

Reumatoidni artritis (RA) je kronična bolest kod koje dolazi do upale zglobova, njihovog oticanja, bolnosti, ukrućenosti i gubitka funkcije. Stvarni uzroci bolesti nisu poznati no prema najprihvatljivijoj teoriji "okidač" bolesti je kombinacija nekoliko čimbenika, poput promjenjenog imuno odgovora, genetske predispozicije odnosno virusne ili bakterijske infekcije.

Reumatoidni artritis se javlja u 1-3 posto populacije, tri puta je češći u žena, a najčešće se javlja u radno aktivnoj dobi tj. u dobi od 30 do 60 godina.

Karakterističan simptom RA je svakodnevna jutarnja ukočenost u trajanju najmanje pola sata. Simptomi poput malaksalosti, gubitka tjelesne težine i groznice mogu biti početni znaci reumatoidnog artritisa. Iako se RA skoro redovito razvija u zglavcima i zglobovima prstiju, često zahvaća koljena i gležnjeve, zapravo mnoge zglobove a i druge organske sustave. Bol je često simetrična, ali može biti žešća na jednoj strani. Upaljeni zglobovi obično su natečeni i često se pri dodiru osjeća da su topli.

Ankilozantni spondilitis bolni je pak progresivni oblik artritisa kralježnice. Simptom boli u leđima zbog upale često se prvi put javi u osoba prije 35. godine života. Bolest tipično počinje u kasnoj adolescenciji ili ranim dvadesetima, a u teškim slučajevima može rezultirati spajanjem kralježaka i prouzročiti strukturalna oštećenja kukova i drugih zglobova. Često se krivo dijagnosticira kao "samo križobolja" ili nediferencirani artritis. No, ankilozantni spondilitis sistemska je upalna bolest koja, osim kralježnice, može zahvatiti i unutarnje organe, periferne zglobove i oči. Procjenjuje se da je na europskom kontinentu pojavnost te bolesti od 0,2 do 1 posto u cijeloj populaciji.